Že v Rakovníku není s nelegálním sprejerstvím větší problém, potvrdila i mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová. „Vandalství na budovách je v Rakovníku naštěstí okrajová záležitost, takže tento problém nijak významně řešit nemusíme,“ uvedla.

A její slova potvrdil také vrchní strážník městské policie Jaromír Nový.

„Sprejerství jsme tu neměli ani nepamatuji. Vlastně jen jednou, na jaře minulého roku, se nám stalo, že občané nás k jednomu takovému případu přivolali. Ukázalo se ale, že šlo o sprejování na legální sprejerskou plochu poblíž cyklostezky u Rakovnického potoka,“ řekl vedoucí městské policie.

Když však přece jen něco takového nastane, případ většinou poputuje právě k městským strážníkům. Ti však incident se sprejerem nijak postihnout nemohou.

„V takovém případě nemůžeme dotyčného ani pokutovat a musíme na místo okamžitě volat Policii České republiky. Protože sprejerství znamená podezření na trestný čin,“ upřesnil Jaromír Nový.

Policie buď tento případ řeší právě jako trestný čin, nebo ho předá na správní odbor spadající pod příslušný městský úřad, kde je šetřen jako přestupek.

Útočník zabil v egyptském letovisku Hurghada dvě Němky a zranil Češku, která nakonec zemřela v nemocnici.
Češka napadená teroristou v Egyptě je ve stavu klinické smrti

A co vlastně přesně hrozí sprejerovi, který je přistižen takzvaně při činu? Zeptali jsme se mluvčí rakovnické policie Michaely Richterové.

„V trestním zákoníku je vandalství, jakožto právě i sprejerství, uvedeno jako poškození cizí věci. A to poškození tím způsobem, že vandal věc postříká, pomaluje či popíše barvou nebo jinou látkou. Dotyčný pachatel tak může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok,“ upřesnila policejní mluvčí.

Policii hlásí případy sprejerství třeba České dráhy. Útokům nenechavých vandalů totiž podléhají často právě vlakové soupravy či budovy nádraží. „Takové případy máme skutečně nahlášené. Horší je to s neobydlenými a polorozpadlými budovami, které jsou sice také poničené, ale nikdo nám takové případy ne-ohlašuje. Letos to třeba ještě nebyl ani jeden případ,“ doplnila Michaela Richterová.

Sprejerství je podle ní prý častější zvláště v létě. To se jejich počet může oproti jiným měsícům i ztrojnásobit. „Odhaduji třeba tak pět až šest nahlášených případů za léto,“ uzavřela policejní mluvčí Richterová.

V posledních čtrnácti dnech došlo v Rakovníku k poškození hned dvou budov. Jedna se nachází v Klicperově ulici, kam zatím neznámý vandal nakreslil černé obrazce a nápisy. Druhá poničená budova stojí v ulici Čs. legií a policii na ní upozornil všímavý občan.

A právě občané si stavu budov ve městě pochopitelně všímají. Když jde ale o graffiti či jiný umělecký pro-jekt, nevadí jim. Jeden takový se v Rakov-níku nachází na zdi naproti domovu seniorů na Wintrově náměstí. Skupina žáků ze Základní umělecké školy tam před dvěma lety namalovala komiks o pověstech města. Řada Rakovničanů ho zná a líbí se jim.

Ilustrační foto
Nové logistické centrum nabídne lidem práci

„To, co tam vytvořili, se nám líbí. Dokonce jsme se tam na to byli podívat a přijde nám to s manželkou pěkné. Když to nejsou jen nějaké čmáranice z hloupo-sti, tak proč ne,“ shodují se manželé Richard a Libuše Lechnerovi.

A za pravdu jim dává i další rakovnická obyvatelka Eva Povolná. Tam, kam barevné nápisy a kresby nepatří, se jí nelíbí. „Ale umělecký počin na zdi na Wintrově náměstí mi připadá hezký, opravdu se mi to líbí. Ještě jsem sice neměla čas si to detailněji prohlédnout a přečíst, ale chystám se na to. Když jde o odlehlé místo, povedené kresby tam podle mě působí pohodově,“ dodala.

Podle oslovených občanů může legální sprejerství určitým lokalitám i pomoci. „Třeba na zdi vzadu za Rakonou by se něco podobného objevit klidně mohlo,“ navrhla Jaroslava Parobková.

Situaci s posprejovanými objekty v Rakovníku jsme se snažili zmapovat. Tady je výběr některých lokalit v centru města.

Cyklisté mají za sebou crosscountry.
Nezmar Kotlík si Cyklování hlavně užívá