A nejednalo se jen o nějaké obyčejné vymalování. Protože obec chtěla něco skutečně stylového, tak si na tuto práci přizvala na základě příznivých referencí talentovaného malíře, jehož malby už zdobí interiér nejednoho objektu v Rakovníku.
Do Hvozda tak přijel Michal Ortcykr, malíř filmových dekorací.

Starosta obce Jan Lédl konkretizoval: „Na základě našeho přání a po společné konzultaci namaloval na zeď pohled do obce Hvozd z roku 1941. Jelikož se založení sboru hasičů bude pochopitelně slavit i v hospodě, chtěli jsme tu nechat vymalovat. Byla tu totiž už dvacet let stará malba. Ale chtělo to nějaký nápad. Mít tu něco neotřelého."

Volba padla nejprve na zvěčnění znaku obce na stěně. „To nám ale pak přišlo nic moc. Chtěli jsme do malby především zakomponovat náš kostel, který je dominantou vesnice. A tak jsme našli v archivu celkem pěknou použitelnou fotografii obce z roku 1941, která se nakonec stala odrazovým můstkem pro výslednou malbu," popsal Jan Lédl.

A Michal Orcykr doplnil: „Je to tak. Hledali jsme téma a pak přišla tahle fotografie se zajímavou kompozicí. Navrhl jsem tedy, že by se z ní dalo vycházet a trochu stylizovat."

Fotografie byla pochopitelně černobílá. „Já dal obrázek do jemných odstínů a myslím, že to vyšlo docela dobře. Používám akrylové barvy. Jako malíř filmových, často velkoformátových dekorací mám s nimi jen tu nejlepší zkušenost. Olej na zeď nejde použít. To by byl problém," popsal Michal Orcykr.
Postupně prý vrstvil na sebe jemné tóny a pak přidával kontrastní barvy. „Základ je dobrá kresba. Dobře si vše rozpracovat, rozměřit, aby to fungovalo v prostoru. To se samozřejmě týká i písma. Pak se přichází ke konečné výmalbě. Nanášení tónů, přidávání detailů," konstatoval Michal Ortcykr, který vymaloval i další stěny, borduru i patinu. „Měl jsem na práci dostatek času. Nebylo kam spěchat. Termínem byl den taneční zábavy, která se zde měla konat. Začal jsem tedy s velkým předstihem, takže byl čas dělat vše v klidu a precizně. Dalo se to vymazlovat," nastínil Ortcykr
Dle starosty Lédla jsou místní s výsledkem moc spokojeni. „Lidem se to líbí. Stále ještě u nás žije i mnoho pamětníků, kteří takto náves pamatují a výmalbu chválí," dodal Jan Lédl.

Hospoda ve Hvozdě není otevřena. „Pro to, aby ji tu někdo provozoval, to není k uživení, ale otevíráme zde při tanečních zábavách, na Mikulášskou pro děti, nebo ji místním občanům pronajímáme za poplatek při rodinných oslavách," řekl ještě Jan Lédl.
V současné době by obec měla zájem spíše o nájemce do prodejny potravin.

K tématu malování filmových dekorací se vrátíme zítra. Michal Ortcykr nám na toto téma poskytl rozhovor.