Vzhledem k momentálně panujícím vedrům a stále zavřenému Městskému plaveckému bazénu, se i přes ztížené podmínky rozhodl Roman Jašek koupaliště otevřít. Jak ale sám důrazně upozorňuje, jedná se o provizorní provoz a pohyb i koupání v areálu je pouze na vlastní nebezpečí. To, že má Tyršovo koupaliště už znovu otevřeno, oznámil poslední červencový den na sociálních sítích.

„Jelikož na nás naši skalní návštěvníci vyvíjeli tlak, do-mluvili jsme se, že otevřeme. Ale pouze v rámci ome-zeného provozu,“ řekl Deníku Roman Jašek, který si uvědomuje, že lidem z Rakovnicka neštěstím v podstatě zmizela poslední šance na letní koupání.

Protože na místě v době otevření stále ještě pracova-la sanační firma, byl celý prostor z důvodu bezpečnosti obehnán páskou a v areálu koupaliště rozvěšeno několik výstražných cedulí. Jak ale provozovatel prozradil, někteří neukáznění návštěvníci tato bezpečnostní upozornění záměrně ignorují a chodí i tam, kam nesmějí. Pojišťovnou sjednaná sanační firma by ale právě dnes měla s odklízením ohořelých trosek skončit a celý areál předat provozovateli. Ten chce na prázdné místo po vyhořelé hale přesunout narychlo sjednané party stany, které dočasně nahrazují chybějící občerstvení.

Rack Reyd 2015
Rack Reyd je motorkářský festival pro všechny generace
Ilustrační foto.
Při prodeji majetku už nemá rozhodovat cena

Uvědomujeme si, že se stany je to celé takové nepohodlné. Na místě nám ale zůstal malinký dřevěný stánek vedle tobogánu, tak jsme ho narychlo otevřeli, i když s velmi omezeným sortimentem. Chceme, aby si tu návštěvníci mohli dát alespoň něco studeného k pití nebo něco malého zakousnout.

Mohu ale sám za sebe přiznat, že do ničeho většího se pouštět nechci, a to i z důvodu hygienických norem a opatření. Nechci si zkrátka přidělávat ještě další práci. Bylo to tam tak krásně připravené a teď… Upří-mně mi to vzalo vítr z plachet a chuť něco vytvářet,“ přiznal zklamaně Roman Jašek. Čas strávený na koupališti už mu podle jeho slov nikdo nevrátí, a i když je příjemné, že někteří lidé se ho snaží v další práci podpořit a Tyršo-vo koupaliště navštěvují, bojuje také s těmi, kteří ma-jí nepříjemné výpady a spekulace, jež dále rozšiřují. Stále se totiž mezi lidmi řeší příčina požáru, byť už je vyšetřování dávno uzavřené.

PŘÍČINA POŽÁRU

„Mohla za to vada na udírně. Žárem v ní praskl šamotový překlad a teplo se touto puklinou dostalo až k horní dřevěné desce,“ popisoval Jašek a dále pokračoval: „Byla to velká shoda ná-hod. Vždycky večer ještě jez-dím takové kolečko a všech-no si kontroluju, ale ten den jsem byl opravdu unavený a usnul jsem v kanceláři. Upo-zornění o požáru jsme tak dostali až v době, kdy už se to nedalo zachránit.“

ZRUŠENÁ LÁVKA

Zklamaný je Roman Jašek také z toho, že letos musí na koupališti zrušit oblíbenou celodenní akci Tyršova lávka, která se měla konat už příští sobotu. „Opravdu si nedokážu představit, že by-chom do toho všeho ještě dělali nějakou akci. Vlastně tu pořád musím být, protože se tu teď překopla voda, předtím elektřina, a já jsem jeden z mála, který ví, kde co je. Není na to čas ani podmínky, takže jsem řekl, že Lávka letos nebude. Pro-stě to nejde.“

Na hejtmančin úřední den v Rakovníku dorazila kromě ostatních lidí také skupina protestujících proti současnému dění na MOA Rakovník. Jednání však příliš úspěšné nebylo.
Na obchodní akademii to stále vře. Nyní i kvůli webu
Kouř stoupající z místa požáru byl vidět na kilometry daleko.
Shořel rodinný dům, pro zraněného letěl vrtulník

POMOC MĚSTA?

O úplném konci občas uvažuje také. „Mám to tak, že jeden den ano, druhý den zase ne. Já vážně nevím. Uvidíme, jak se k tomu postaví město. Zatím to vypadá, že všechno dopadne dobře,“ uzavřel.

Město jako vlastník objektu se o situaci samozřejmě zajímá. Požár narušil postup plánované rekonstrukce. „Letos provádíme její první etapu, to znamená opravu vstupního objektu a budování dalšího sociálního zařízení. Měli jsme v plánu postupovat trochu jinak, ale situace nás nutí, abychom urychleně připravili realizaci centrálního objektu. Ten bychom chtěli začít budovat letos a dokončit před příští sezonou,“ shrnul plány starosta Rakovníka Pavel Jenšovský.