Co vás vedlo k tomu, že jste začala podnikat?
Já bych sama nezačala. To manžel Vladimír. Já jsem se trochu bála. Pak se vše rozběhlo a líbilo se mi to. Sice jsme měli starosti, ale na začátku nebyly tak velké. V roce devadesát dva jsme začali stavět pekárnu, za dva roky jsme ji otevřeli.

Pekárna tenkrát byla jasná volba?
Manžel je vyučený pekař. Rozbíhal několik pekáren, a tak si řekl, proč to mám dělat pro cizí, když si to mohu udělat pro sebe. A začali jsme. Zkraje jsme si mysleli, že budeme dělat jen my dva, pak se provoz rozšiřoval. Pečivo jsme nejprve prodávali ve stánku Na Váze. Bylo to krásné. Celé dopoledne fronta. Prodávala jsem sama. Večer jsem udělala doklady a bylo hotovo.

Dnes je trochu jiná situace. Je těžké obstát v dnešní konkurenci levného pečiva v supermarketech?
Konkurence je veliká. Někdy mám strach, ale pořád si říkám, hlavně musí být kvalita. Stále musíme dohlížet na provoz i na zaměstnance.

Ochutnáváte občas pečivo od konkurence?
Ano, ochutnám. Koupím si ho i v supermarketu. Tam se mi některé pečivo také líbí. Vzhledově je pěkné, protože je dělané strojově, je jeden kousek jako druhý. A když porovnám ceny, není také úplně nejlevnější. Akorát my naše pečivo nerozpékáme, máme čerstvé.

Ve vaší pekárně nepoužíváte stroje?
Pečivo tvarujeme většinou ručně, jen housky děláme ražené. Dříve jsme ještě všechno pečivo „vykulovali" ručně. Na to nyní máme stroj. Dříve jsme pekli také více druhů, teď díky konkurenci a krizi děláme méně.

Jak vás napadlo otevřít cukrárnu?
Chtěla jsem otevřít další obchod a cukrárnu jsem vždy chtěla. Byl to můj sen. Jakmile se uvolnily tyto prostory, nechtěla jsem, aby tam přišel někdo cizí, tak jsem do toho hned šla. Kdybych to nezkusila, mrzelo by mě to. Sice jsem měla trochu strach měnit a stěhovat už zavedený obchod. Před tím jsem se do té cukrárny ani nepodívala. Když ji tenkrát otevřeli, bylo to znát i v našem obchodě. Ale asi za měsíc se počet zákazníků zase ustálil a my i Vostrých měli zase ty své zákazníky, kterým vděčíme za to, že jsme tady na trhu na Rakovnicku.

Co vše v cukrárně nabízíte?
Je to vlastně cukrárna s pekařstvím, takže tam bude naše pečivo a hlavně naše zákusky, které také pečeme. K tomu káva, čaj, nealkoholické nápoje i víno, zmrzlina, poháry i chlebíčky. A samozřejmě posezení v přední části s výhledem na náměstí i venkovní posezení. Vybudovali jsme tam toalety. Otevřeno bude i v sobotu a v neděli od sedmi do sedmnácti. Ve všední den od šesti do sedmnácti. Myslím, že by na náměstí měla být cukrárna otevřená i o víkendu. 

Chtěla jste otevřít cukrárnu právě na Valentýna?
Ano, myslím, že se to k Valentýnu hodí, jít si posedět do cukrárny. Stěhovali jsme ještě v pátek.

Co váš původní obchod s pečivem?
Ve stávajícím obchodě otevřeme na masné úterý, to je zítra, rychlé občerstvení. Bude tam dršťková polévka, zabíjačková černá polévka, ovar, jitrnice a sekaná od Jana Vrábíka. Kromě toho také lahůdky, rozvažované saláty. Při otevření počítáme i s nějakou muzikou.
Zákazníci se k vám stále vracejí?
Máme stálé zákazníky. Některé i z doby, kdy jsem prodávala ve stánku Na Váze. Když jdu po městě, stále mě zdraví a já mám radost, že je vidím, i když teď už nejsem tolik za pultem.

Ale lidé vás mohou potkat ve stánku při různých kulturních akcích…
Pokud nás někdo z pořadatelů osloví, ráda jdu prodávat a těší mě to. Lidé jsou milí a baví mě potkávat se se známými. Myslím, že bychom měli jako podnikatelé podporovat regionální akce. Moc mě například mrzí, že se zrušily farmářské trhy.

Zákazníky máte stálé. Máte i stálé dodavatele? Dáváte přednost regionálním, pokud to jde, nebo alespoň českým?
Máme spousty stálých zavedených dodavatelů z Prahy, ze Slaného. Pořád nám nabízejí nějaké nové výrobky, například chleba i něco sladkého.

Nabízejí vám hotové výrobky?
Ne, suroviny, například na chleba. Přijedou nám ho předvést. Pokud se nám líbí, zavedeme ho do výroby.

Jaký je nyní trend? Chtějí lidé spíše celozrnné pečivo?
Záleží na každém, co si kdo vybere. Ale my jsme nedávno otevřeli speciální prodejnu zdravé výživy Špalda, takže tam lidé chodí hlavně pro celozrnné pečivo, koláče. Je tam úplně jiný sortiment a lidé ho žádají.Teď vyzkoušíme stoprocentní celozrnné pečivo a pohankový chleba. Uděláme jeden den ochutnávku a pokud bude chutnat, zavedeme ho. Bezlepkové pečivo bereme ze speciální pekárny.

Špaldu jste otevřeli, protože je nyní zdravá výživa trend?
Obchod se zdravou výživou už máme deset let v Novém Strašecí. Tam celozrnné pečivo přilákalo zákazníky. Pro běžné pečivo jich tam tolik nechodilo. Když přišla krize a spadly tržby, chtěla jsem zavést zdravou výživu do našeho stávajícího obchodu v Rakovníku na Husově náměstí. Měla jsem strach, že obchod zkazím. Je tam málo místa. Myslím si, že by prodejna měla být vždy na nějaké úrovni a ne aby v ní bylo namačkané všemožné zboží. Pořád jsem chodila kolem tenkrát prázdného obchůdku, obhlížela jsem ho. Pak jsem se domluvila s panem Plačkem. Ten byl moc rád, protože tam měl jeho dědeček pekařství. Mám radost, že se obchod rozjel. Teď se zdá malý. Podařilo se nám celozrnným pečivem i zvednout pekařskou výrobu. Pečivo je čerstvé, peče se ráno od čtyř hodin.