Práce ale pokračují dále. Veronika Pokorná, žákyně druhého ročníku, si připravila rozvar a nyní šlehá bílek na přípravu klasických laskonek. Dále v cukrářské dílně vznikaly smetanové dezerty s krajkovými čokoládovými přízdobami. Ty je nutné nejprve předkreslit na papír. Aby pěkně držely tvar, musí se čokoláda temperovat, což znamená dvakrát ohřát a zchladit na správné teploty. O kus dál Vanda Vorlová plnila nugátovým krémem nedávnou novinku, čokolaskonku. Ty se jinak pečou, proto nejsou tak sněhobílé. Nakonec se do poloviny namáčí do čokolády. „Pracují tu žákyně druhého ročníku. Jsou už zcela samostatné, takže práci dobře zvládají. Potýkáme se totiž s dost velkou nemocností a žákyně třetího ročníku nyní jezdí nabízet výrobky i předvádět jejich vytváření po mnoha předvánočních akcích," vysvětlila Marie Poláková, učitelka odborného výcviku ISŠ Jesenice. Už od poloviny října mají cukráři z Integrované školy v Jesenici Vánoce. Jejich výrobnu krásně provoní první vánoční cukroví. V tu dobu totiž už ho začínají péct. Ale to, že se vánoční svátky blíží, jim už připomínají lidé na konci září, protože přicházejí s prvními objednávkami. Cukráři je přijímají asi do začátku listopadu .
„Při objednávkách množství cukroví počítáme, abychom nepřijali více objednávek, než jsou žáci schopni udělat, protože se to ještě učí," vysvětlovala učitelka odborného výcviku Petra Šterclová.

Letos budoucí cukráři upekli tři sta sedmnáct kilogramů čajového cukroví. A měli opravdu napilno. Museli si poradit, stejně jako leckterá hospodyňka, s jedenácti druhy cukroví. Podle už osvědčených receptů vyráběli ořechy polité čokoládou s trvanlivým nugátovým krémem, linecké kytičky s marmeládou, ořechové košíčky s ořechovou náplní polité čokoládou, světlé a tmavé třené pečivo s marmeládou, vaflové rohlíčky, pracny, vaflová kolečka s ořechovou náplní, vínové cukroví obalené v cukru.
V tuto chvíli je expediční sklad plný doslova až po strop krabicemi s úhledně vyrovnaným cukrovým o váze jeden, dva, tři a čtyři kilogramy. Jsou to většinou směsi.

„Ale máme zákazníky, kteří si berou například jen půl kila lineckých kytiček a půl kila ořechů, nebo si vytvoří vlastní směs," popisovala Petra Šterclová. Zvláštní oblibě se těší sněhové cukroví, vyráběné poctivě šleháním, ne ze směsi.
„Máme stálé zákazníky, kteří se nám pro sněhové cukroví stále vracejí," podotkla Šterclová.

Kromě úplně hotového cukroví hospodyně jistě ocení korpusy pod zákusky, korpusy kokosek, kornoutky, griliášové trubičky. Nejvíce jdou ale na odbyt kilové krabice se směsí cukroví. Lidé mají nejraději klasiku, linecké kytičky s marmeládou, hned za nimi jsou plněné kornoutky a světlé i tmavé třené cukroví.

Nyní už si tedy mohou Jeseničtí oddychnout. Mají napečeno a cukroví putuje k lidem. „Jsme rádi, že se nám to povedlo. Napekli jsme takové množství odpovídající objednávkám. Nestalo se, že by nám něco chybělo, nebo že by bylo hodně navíc," zhodnotila letošní vánoční pečení učitelka odborného výcviku Marie Poláková.

Ale práce se tu nezastavila. Jedna z dívek už jen rychle dokončila poslední ořechové košíčky s ořechovou náplní a bylo napečeno. Dále pod rukama cukrářů dostávaly ten správný tvar rolády. Další z dívek „dlouhé nohavice" pečlivě obaluje v oříšcích. Hotové pak opatrně vkládá do krabic podle objednávky.

Mohlo by se zdát, že budoucí cukrářky i jejich učitelky doma rozhodně cukroví nepečou. Jenže opak je pravdou. Marie Poláková v minulém týdnu plánovala, že začne doma péci.

„Máme svoje tradiční klasické pečivo, které si rodina žádá. Mám úplně jiné receptury a každý rok zkouším sestavit své vlastní, což mě moc baví," popisovala Marie Poláková. Domácím hitem jsou linecké koláčky. Korpus tvoří linecké kolečko a na něj se stříkají různé náplně, tvarohová, ořechová, maková, jablková. Po upečení se ještě teplé koláčky namáčejí do rozšlehaného másla s rumem a cukrem. Petra Šterclová zase nemůže rodinu ošidit o vosí hnízda. ⋌