Výstavu najdete v Muzeu T.G.M. v Novém Strašecí. Michaela Knoblochová, Kristýna Sejtková, Nikola Jurgovská a Martina Červenková na tanec i zážitky a partu vzpomínají velmi rády. „Na Klobouček vzpomínám moc. S některými děvčaty tancuji doteď," řekla Kristýna. Martina už čtyři roky netančí: „Tanec mi chybí, vzpomínám hrozně ráda." Michaela tancuje devět let: „Je to úžasné a doufám, že tancovat nikdy nepřestanu," prohlásila Michaela.

Bezmála třicetiletou historii dětského tanečního country souboru Klobouček představuje bohatá výstava v Muzeu T. G. M v Novém Strašecí.

Uvidíte tu například zápisy v kronikách z prvních zkoušek nebo zážitky z prvních tanečních festivalů, kdy country bylo v Čechách ještě v plenkách. Dále diplomy a poháry za úspěchy tanečníků a tanečnic. Určitě vás zaujmou taneční kostýmy s popiskami tanců, při kterých v nich děti tančily. Nechybí samozřejmě pěkná řádka fotografií od černobílých až po barevné.

Taneční soubor Klobouček vede už od roku 1987 Naďa Jurgovská. Když začínala, nebylo vůbec jisté, že se tanečníci budou věnovat country tancům. Naďa Jurgovská začala jezdit v roce 1986 do tanečního souboru Para Country v Kladně. S nimi se účastnila řady tanečních seminářů.

„Dělala jsem balet, takže jsem nějaké pohybové základy měla, ale ze seminářů jsem byla úplně nadšená. Tančili jsme country, clogging i další styly. Kromě toho jsem absolvovala semináře pořádané Artamou Praha. Učili jsme se moderní klasický balet, folklor, lidovky, jazz tanec. V Hradci Králové nás učila balet Jenny Janovská, bývalá tanečnice Národního divadla. Moc na mě zapůsobila. S velkým citem nás tanec také učil František Bonuš. Toho jsem měla moc ráda. Rovněž na mě velmi zapůsobil," popisovala cestu ke Kloboučku Naďa Jurgovská.

Při tancování v Kladně založila taneční soubor v Novém Strašecí. Nejprve v něm dělala pohybovou výchovu. Bylo to nejprve pod základní školou. Až později ji zlákala Dana Bártová a přešla pod Dům dětí a mládeže v Novém Strašecí, kde je dodnes.

„Nejprve jsme tančili v úzké tělocvičně naproti poště. Tehdy měla tělocvična hroznou akustiku. Ale tanečníci byli rádi, že se mají kde scházet. Když jsme vyjeli na jednu z prvních akcí, bylo to celostátní setkání country tanečníků na hradě Lanštejn. Doma na první schůzce po akci jsme se rozhodli pro country," uváděla Naďa Jurgovská.

A jak soubor získal svůj název? Jednoduše losováním z velkého klobouku. Každý člen napsal na lísteček svůj návrh a dal ho do klobouku. Klobouky tehdy souboru zakoupila škola a slouží doteď. Tahala se samá anglická jména a divné názvy.

„Nakonec moje kolegyně Zlatka řekla: Vždyť my máme tak krásné klobouky, co kdybychom se jmenovali Klobouček? Všichni jsme souhlasili," vzpomínala Naďa Jurgovská.

Soubor se schází doteď. Country stále převládá. Na začátku každé schůzky je důležitá country promenáda a rozcvička. Tanečnice dělají i pohybovou výchovu. Do rozcvičky zařazují figury country i line dance. Pak tančí různé tance a nakonec choreografie.

Dále se tanečnice věnují moderní country a line dance. Ale tančily také 
clogging a dosáhly mnoha úspěchů. Stejně jako v ostatních stylech, kdy Klobouček získal několikrát i titul mistra republiky.

Choreografie sestavuje Naďa Jurgovská nebo její vnučka Nikola, která vede starší děvčata. Třetím rokem také obětavě pomáhá s vedením tanečního souboru Klobouček Jaroslava Perglerová.