Jak vznikla myšlenka uspořádání takové akce?
Již během studií jsem se zabýval myšlenkou popularizace královského nástroje varhan. Člověk vnímá varhany jako liturgický nástroj a tím také je. Já bych ho rád spolu s tím představil a použil i jako velmi zajímavý koncertní nástroj, který má obrovský zvukový potenciál a při výběru vhodných skladeb dokáže naprosto strhnout pozornost leckterého posluchače!

Festival začíná a končí v Rakovníku, podle čeho vybíráte další místa a varhaníky?
Festival je "zarámovaný" koncerty v Rakovníku. To proto,že naše město vnímám jako středisko této akce a vybírám i varhany z okolí, které jsou vhodné pro koncertní použití. Na našem okrese je spousta zajímavých nástrojů,bohužel většinou jsou ve špatném stavu. Přesto se najde několik málo varhan, které hrají slušně a koncert na ně lze provést. Za všechny tedy jmenuji alespoň dvoje pěkné varhany z období konce romantismu z roku 1908 v Petrovicích a pak krásné barokní varhany z roku 1726 v Jesenici. Co se týče skladby interpretů, vybírám varhaníky,které osobně znám a kteří jsou mi blízcí. Většinou se jedná o mé bývalé kantory či spolužáky nebo prostě o varhaníky, kteří mají v Evropě renomé.

Jaký je v současnosti stav rakovnických varhan a je nějaká šance na zlepšení?
Stav rakovnických varhan je, když použiji školní hodnocení, dobrý. A to znamená, že naše varhany neurazí,ale také nejsou ničím výjimečné. Když se tento nástroj v roce 1896 postavil, jednalo se o vynikající romantické varhany. Bohužel během jejich 120 let života došlo k drobným opravám,které zvukově změnily ráz původního nástroje. Navíc je třeba dodat, že tyto varhany nebyly nikdy schopny svým zvukem zcela naplnit chrám sv.Bartoloměje v Rakovníku. V současnosti zakládám Spolek, který si klade za cíl varhany celkově opravit a "upgradovat", tzn. varhany přibližně o třetinu zvětšit, přidat další píšťalové řady tak, aby nově vzniklý nástroj byl schopen zahrát téměř cokoli, co kdy pro varhany bylo napsáno. Je to běh na dlouhou trať, ale myslím si,že královské město si zaslouží mít varhany na té nejvyšší úrovni.

Rakovnické varhanní léto 2018 zahájí v rakovnickém chrámu sv. Bartoloměje polská varhanistka Gabriela Czurlok, na stejném místě ho zakončí 12.7 Michela Káčerková. Varhanní hru Aleše Noska i jeho manželky Blanky si mohou posluchači vychutnat první červencový den v Petrovicích.

Votvírák 2018
Na Votvíráku se bavilo několik desítek tisíc návštěvníků