„Letos jsme zažili jednu novinku," popisoval Václav Černý a pokračoval: „Přihlásilo se nám o hodně více kluků než děvčat. V minulosti to bývalo naopak. Děvčata se pak postupně dohlašovala, takže bylo opravdu minimum tanečníků, kteří se na kurz nedostali. Kdybychom otevřeli druhý kurz, už bychom ho nenaplnili. Ale ti, co se nedostali letos, mají lepší šanci zapsat se příští rok."

Ideální počet v kurzu je padesát párů, letos jich je něco přes toto číslo. Tanečníky čekalo deset výukových lekcí, z nich jsou dvě lekce prodloužené, při kterých už tancují s dětmi rodiče. Speciální lekce patří Mikuláši na konci kurzu a věnečku, závěrečnému plesu absolventů. Bude tento pátek devátého prosince. Za kurz zaplatí jednotliví tanečníci 2 150 korun.

„Kurzy mají už svůj zavedený řád. letos se tu sešli obzvlášť šikovní tanečníci, šlo jim to bezvadně už od začátku. Proto jsme si mohli například dovolit o mikulášskou zařadit nový tanec. Zvládli ho za pět minut," chválil tanečníky Václav Černý.

Tanečníci se učí klasické tance. Jejich znalost patří podle Černého k základní vybavenosti každého z nás, stejně jako umět řídit auto. K tomu patří i chování dam i mužů ve společnosti. I když je lekcí jen deset, taneční mistři se pokaždé snaží zařadit něco nového. Základních tanců je ale tolik, že je tanečníci nestačí ani zopakovat, proto se novinky učí při prodloužených. Na Mikulášské například zvládli rokenrol a salsu.

Stejně jako řada jiných věcí, tak i tanec podléhá módě. Jednou jsou v kurzu latinské tance, jindy klasika. „Dnes je tanec hodně zpopularizovaný i díky pořadu Star Dance. To co se tančí tam, tančí se i tady," uzavřel Václav Černý.