V Rakovníku musel být vyhlášen stav ohrožení. V Senomatech s povodní bojovali celou noc. Voda stoupala velmi rychle. Nikdo nevěřil, že se koryto Berounky zvedne o několik metrů. Nikdo to totiž ještě nezažil.

Dvanáctého srpna dopoledne byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Kolem poledne se už očekával stav ohrožení. Ve službě byli všichni dostupní hasiči. Dopoledne starostové obcí objížděli kempy a varovali chataře.

Větší vrásky než voda dělali neukáznění vodáci. Tehdejší starosta Roztok Vladimír Melč vzpomíná: „Voda byla zvednutá a vysoká už osmého. Přesto se někteří vodáci pokusili řeku sjet. Jednoho ze dvou na voru museli profesionální hasiči tahat pod roztockým jezem.“

Ilustrační foto
Začátek školního roku stojí rodiče tisíce korun

Před velkou vodou se podařilo odtáhnout z kempu Aera ve Višňové dvě těžké, okované maringotky. Ty mohly při budoucím průtoku vody způsobit velké škody. Vytáhli je profesionální hasiči pomocí lan a navijáků na poslední chvíli. Hasičům už v tu chvíli voda sahala až po prsa. 

Později se ukázalo , že velká břemena plující v proudu dokážou zničit mosty a tím narušit přístupové cesty.

„Myslím si, že to byl jeden z nejlepších preventivních zásahů při povodních,“ míní Vladimír Melč.

Dvanáctého odpoledne byly evakuovány dva dětské tábory ve Zvíkovci. V patnáct hodin už byla kritická situace na Slapnici. V rekreačním středisku zůstalo odříznuto třicet lidí.

Křivoklátskou školu voda ještě nezatopila. Až následující den se dostala do přízemí. Z kiosku Aljaška ve Višňové už koukal z vody jen komín.

Do 11 hodin se upouštěl Velký rybník v Jesenici. Čističce odpadních vod v Rakovníku hrozilo zalití vodou z Tyršova koupaliště. Řeka Berounka kulminovala v úterý 13. srpna. V Roztokách u hospody U Jezzu byla hladina o sedm metrů výše oproti normálu.

Ředitelka Masarykovy obchodní akademie Rakovník Radka Soukupová (vpravo) v den protestního pochodu.
Ředitelka Masarykovy obchodní akademie rezignovala

Do čtvrtka 15. srpna bylo evakuováno před velkou vodou 161 lidí. Ten den začala voda opadávat a teprve se naplno ukázaly následky povodní. Zcela byla zaplavena pila Kočkův mlýn v Kostelíku, zmizelo například i tábořiště na Zvíkovci. Voda poničila kulturní památku Čechův mlýn. Jeho obyvatelé unikli na poslední chvíli.

S úklidem po povodních pomáhali hasiči i dobrovolníci. Lidé byli velmi solidární. Český červený kříž a město Rakovník pořádaly humanitární sbírku, stejně jako i další obce na Rakovnicku.