Společnou prací Senomatští příjemně strávili jedno nedělní odpoledne. Práce jim šla rychle od ruky. Sešlo se jich tu doslova více jak stromů.

„Vsadili jsme se s Matějem Polánkem, kolik lidí přijde. Já hádal tak osmnáct a prohrál jsem. On hádal pětadvacet," řekl starosta Senomat Tomáš Valer. Práce se našla pro každého, děvčata například vozila na káře vodu na zalévání ze hřbitova, o sladké i slané občerstvení se postaraly členky Klubu seniorů Senomaty. Podávaly horký čaj s rumem, nebo i bez, a domácí moučníky. Kdo chtěl, opekl si na ohni špekáček.

S nápadem vysázet si svoji alej přišel místní občan Matěj Polánek. Studuje na Zemědělské univerzitě v Praze krajinné inženýrství a alej navrhl sám. Protože věděl o pozemkových úpravách v městyse, oslovil starostu Tomáše Valera. Ten nápad uvítal. Na podzim došlo k jeho uskutečnění v rámci projektu Výsadba stromů. Podmínkou uskutečnění projektu bylo veřejné projednání s obyvateli. Proto byli nejprve osloveni zástupci místních spolků, jenž předběžně projevili zájem. Na schůzce se pak domluvili, že určitě půjdou sázet. Přidali se i už zmiňovaní žáci ze základní školy i členové zájmových sdružení. Grant na výsadbu z Nadace Partnerství ale městys nakonec nezískal, proto peníze na výsadbu putovaly z pokladny městyse.

Péči o stromy následně převezmou členové kroužku mladých ochránců přírody při místní základní škole, a to bez ohledu na to, jestli strom někdo adoptuje. I taková možnost tu je. „Budou je hlavně ze začátku zalévat, aby k nim získali nějaký vztah," popisoval ředitel Základní školy v Senomatech Miroslav Halló. V kroužku jsou téměř všichni žáci školy – ze šestadvaceti žáků jich tam chodí dvacet. S péčí o stromy pomohou také členové místního mysliveckého sdružení, fotbalisté, hasiči a individuálně další obyvatelé.

„Adopce stromů je už také připravena. Všechny stromy už jsou zamluvené, zbývá jen propočítat náklady," řekl starosta Senomat Tomáš Valer, s tím, že zájem o stromy je velký, takže plánují společnou výsadbu dalších. Cesta vede až ke katastru obce Hostokryje, takže místa pro stromy je dost.