Letitý spor o vodovod ve městě má tak další pokračování.

„Občanů se ukončení smlouvy vůbec nedotkne, není nikterak ohroženo zásobování pitnou vodou. To upravuje Zákon o vodovodech a kanalizacích,"uvedl věc na pravou míru starosta města Karel Filip.

Město považuje smlouvu za neplatnou a vyzvalo VKM 
k dohodě o jejím ukončení. Jenže VKM nesouhlasí a namítá, že tuto smlouvu nejde oficiálně ukončit.Ale radní považují za nemožné, setrvat ve stavu, kdy se stále podle uzavřené smlouvy, nevytváří fond na obnovu infrastruktury, tak, jak to ukládá zákon.

„Protože smlouvu nelze standardně ukončit, zahájili jsme právní kroky k jejímu ukončení. Oběma společnostem – VKM a SVAS jsme zaslali předžalobní výzvu," popisoval postup starosta Filip. Společnost VKM se celou situací bude zabývat, jak potvrdil Josef Živnůstek, obchodní ředitel: „Celou situací se bude zabývat 25. září představenstvo společnosti na svém pravidelném zasedání."

Rekapitulace
Město vlastní zhruba 2/3 celkové délky kanalizace. VKM jednu. Zanedbatelná část patří soukromým vlastníkům. VKM má o provozování kanalizace smlouvu se Středočeskými vodárnami (SVAS), od nich dostává nájem. Město nedostávalo nájem žádný. Městu patří také významná část čističky odpadních vod.

Většinu vodovodního potrubí naopak vlastní VKM a menšinu město. Zastupitelé od začátku volebního období jednají o směně s tím, že by městu patřila veškerá kanalizace a VKM pak vodovod. Směnu neschválili akcionáři na valné hromadě v roce 2012.

Od 1. listopadu 2012 se podařilo zastupitelům města vyjednat provozování čističky odpadních vod i provozování kanalizace. Obojí provozují Technické služby Nového Strašecí (TSNS) a platí za to městu nájem.
Dále se mezi vlastníky potrubí vyjednaly zálohové platby. O jejich přesných dávkách rozhoduje Ministerstvo zemědělství.

Spor
Spor o vodovod a kanalizaci 
v Novém Strašecí tak má dvě roviny. První z nich je nájemné od SVAS za minulá období. „Společnost SVAS provozovala kanalizaci města a měla za ni řádně platit nájemné, tak jako činí vůči jinému vlastníkovi společnosti VKM. Město přece není méněcenný vlastník," mínil starosta Karel Filip.

Druhá rovina je vyřešení majetkových sporů. Záměrem zastupitelů je získat zpět majetek kanalizací VKM tak, aby byla majetková infrastruktura konsolidována. VKM by předali vodovod, které město vlastní. Hodnota směňovaných majetků je téměř shodná. Majetková roztříštěnost má negativní dopady například do cenotvorby, protože stále není dořešen způsob vzájemného vyúčtování za užívání majetku. Kanalizace jsou totiž roztříštěné a každý vlastník využívá část majetku vlastníka druhého. Tuto problematiku řeší ve správním řízení Ministerstvo zemědělství.

Pokud nedojde ke shodě na směně, tak zastupitelé požadují, aby byly nastaveny rovnocenné vztahy při placení nájemného. Podle starosty není možné, aby TSNS platily za užívání majetku v přibližné hodnotě pět milionů korun nájemné ve výši sto tisíc ročně. Na druhé straně aby společnost SVAS platila za užívání majetku ve výši zhruba třicet milionů sto korun ročně. Tato smlouva byla uzavřena předchozím vedením města a je pro město jednoznačně nevýhodná. Protože tuto smlouvu, jak již bylo zmiňováno, nelze oficiálně ukončit, zahájilo město právní kroky k jejímu právnímu ukončení.

Jak si tedy městští zastupitelé představují obhospodařování vodovodů a kanalizací v budoucnu po zrušení smlouvy? Z části kanalizace, kterou už město obhospodařuje, dostává od provozovatele TSNS nájem. Byl zřízen zvláštní fond. Část prostředků z nájmu půjde na splácení úvěru, který si město vzalo, část půjde do oprav. V současné době se bude například upravovat potrubí za asi 92 tisíc a řídící systém ČOV. Dojde k výměně dvou dmychadel za 260 tisíc. V majetku města nyní bude i více jak třináct kilometrů kanalizace v Pecínově s osmdesáti připojenými nemovitostmi. Provozovat ji budou TSNS. Ze stočného od odběratelů městu připadne nájemné, které poslouží právě k budování nových kanalizací.

„Prakticky stejná situace by byla ve vodovodech, s tím rozdílem, že město by se dohodlo samo s provozovatelem. Nyní už to funguje v Rudské ulici. Město je vlastník vodovodu a Středočeské vodárny jsou provozovatelem," řekl starosta Filip.