Jediným zástupcem ČR na této prestižní mezinárodní akci byl profesor rakovnického gymnázia Ing. Kamil Březina, kterému byla možnost zúčastnit se nabídnuta díky jeho významným pedagogickým úspěchům ve výuce chemie a dlouholeté úzké spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze. Musel ovšem projít výběrovými kritérii pořádající organizace a prokázat znalosti angličtiny, která byla současně jednacím jazykem celého kongresu.

Do Bruselu se sjelo na 62 vyučujících z různých států, kteří vyslechli několik odborných přednášek a prohlédli si též moderní laboratoř budoucnosti – Future Classroom Lab. Všichni účastníci měli čas i na prohlídku nádherného centra evropské metropole. Pan profesor Březina v neformálních rozhovorech s ostatními vyučujícími nastínil problémy českého školství, zejména pak jeho dlouhodobé podfinancování a nedostačující jazykové znalosti mnoha učitelů.

Poslední den pak v plénu přednesl prezentaci Theme Water in Secondary Education in The Czech Republic, podobně možnost představit své didaktické nápady využili i další účastníci. Všichni se shodli na tom, že bez přírodních věd se lidstvo ve 21. století zkrátka neobejde a že jejich znalost přináší studentům zajímavou perspektivu. ⋌