Luboš, jeden z nich, pracující ve výšce se smrkovou kulatinou a smrkovými prkny, uvedl: „Není to obvyklá tesařina. Chybí takové to přesné řezání. Což na kulatině ani nejde. Asi nejdůležitější je, abychom zachovali spád střechy na určenou stranu tak, aby voda tekla tam, kam má."

Kastelán hradu Jiří Sobek popsal: „Dřevěné konstrukce jsou hotové. Teď se obíjejí a obedňují. Příští týden nastoupí izolátoři. Bude na to natažena fólie, na kterou se naveze hlína a bude hotovo. Mám z toho všeho skvělý pocit. Moje radost pramení z faktu, že se daří dát Krakovci šanci přežít." Krakovci totiž kvůli silnému podmáčení hrozí zřícení a střecha byla nutností. Trvalo zhruba sedmnáct let, nežli se dospělo k jejímu vzhledu. „Jedná se o čtyřvrstvé provzdušněné konstrukce," doplnil Jiří Sobek.

Střecha nesmí být vidět a musí být funkční. „Problém podmáčení ale stále trvá a v příštích měsících se bude dále řešit. Především jihozápadní část hradu je nejhorší. Tam se vlhkost koncentruje nejvíce."

Následovat tedy bude další krok, a to proces odvodnění sklepů a jedné části nádvoří. „Bez toho by to celé nemělo žádný smysl. Jeho stavbu bychom měli stihnout do listopadu," popsal dále kastelán Jiří Sobek, který počítá i s dvaceti až třicetiletým vysycháním objektu.

Správa hradu touto cestou děkuje všem, kteří se na záchraně této středověké památky před zkázou živly podíleli a podílejí.