Vše běželo jako na drátkách v rychlém sledu. Sotva skončila jízda zručnosti, následovalo vyhlášení těch nejlepších. Mezi tím pomocníci rychle postavili překážky pro nejnižší parkur, křížky do třiceti centimetrů. Jezdci si dráhu prošli a už startoval první závodník v kategorii jezdci s vodičem.

„Snažíme se, aby to tzv. odsejpalo. Zkracujeme jednotlivé kurzy, aby koně a lidi trpěli v tom vedru co nejméně," vysvětloval Karel Horák, majitel Funny ranče. Kvůli vysokým teplotám letos soutěžilo méně koní i jezdců. Domácí barvy hájilo pět koní a o něco více jezdců. Na některých koních se jich vystřídalo čtyři až pět. Vždy prvních šest nejlepších v každé kategorii dostalo hodnotné ceny. Všichni jezdci v nejmladších kategoriích získali kokardu.

Jezdecké klání se tu uskutečnilo letos počtvrté. Je určené hlavně začínajícím jezdcům bez licence. Ale jezdí se podle pravidel jezdecké federace, aby je jezdci znali, pokud by se účastnili dalších soutěží.

Tentokrát si měřili síly v těchto disciplínách: jízda zručnosti s vodičem a bez vodiče, křížky do třiceti centimetrů s vodičem a bez vodiče, parkur padesát, sedmdesát a devadesát centimetrů. „Věkové kategorie nejsou určené. Pouze se snažíme, aby nejezdili dvacetiletí jezdci se zkušenostmi se začátečníky. Zkušení jezdci k nám většinou zavítají s mladým koněm, aby se to naučil," řekl Karel Horák.

Z mnoha domácích jezdců se soutěže zúčastnila Bára Komárková na koni Coudy. „Je to můj první kůň. Mám ho teprve rok a říkám si, že lepšího koně jsem si nemohla přát," chválila Coudyho Bára. Právě ta s ním začala jezdit parkur. Zkraje se věnovali westernovému ježdění, jenže Coudy nesmí nosit těžké westernové sedlo. Rádi jezdí na projížďky do přírody. Většinou dopoledne trénují na jízdárně, odpoledne míří ven. Nyní v horkém počasí vyjíždějí jen ráno nebo večer na klidnou jízdu. „Během dne se jezdit nedá. Musí také hodně pít. Přes den ho zavírám, kvůli sluníčku, protože je albín," dodala Bára Komárková. Kromě velmi světlé srsti vás na Coudym určitě zaujmou krásně modré oči.