Výbornou práci zde odvádějí na školní praxi zedníci z Integrované střední školy Rakovník pod vedením učitele odborného výcviku Emila Hanycha.
„Není se co divit, vždyť máme v naší partě skutečné mistry," zdůraznil Emil Hanych. Odkazuje tak na veliký úspěch v 18. ročníku celostátní Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO 2014, která se konala v Praze. Neboť první místo v této mezinárodní soutěži vyhrála dvojice z rakovnické školy: Karel Vosička a Zdeněk Jirásek. Škola je na ně pochopitelně pyšná. Dokázali se totiž probojovat mezi elitu. Mezi deset nejlepších družstev z celé České republiky i Slovenska.

Ale zpět na praxi do Lubné. „Jsme tu se třeťáky a druháky od září. Děláme na hale od samého jejího základu, aby kluci poznali stavbu od základu až po střechu. Naučí se i dovednosti příbuzných stavebních profesí, jako jsou například jednoduché práce tesařské, železobetonářské, malířské, a tak podobně," popsal Emil Hanych. Podobné zakázky měli sice i před tím, ale nikdy ne v takovém rozsahu. „Jsme za ni vděčni i z toho důvodu, že tato stavba bude po dohodě s majitelem firmy Pinie rovněž součástí závěrečných zkoušek," vysvětlil Emil Hanych.

A koho že se to zkoušky budou konkrétně týkat a kdo že, to v Lubné tak pilně pracuje? Jsou to třeťáci: Ondra Kolínský, Zdeněk Jirásek, Karel Vosička, Tomáš Siegl, Martin Melichar, Martin Jirků. Jakub Karas a Václav Dlask. „Jakub a Vašek tady dnes nejsou, protože si jako fotbalisté přivodili, naštěstí jen lehčí úrazy," konstatoval Hanych. Pochopitelně, že za dobrou práci dostávají i učni odměnu. Jednak mohou získat stipendium od krajského úřadu. „Jeho získání je podmíněno pouze řádnou docházkou do školy a velmi dobrým chováním," zdůraznil Emil Hanych.

Ve třetím ročníku tak mohou žáci získat pět set korun měsíčně. Podaří–li se učňům učebního oboru zedník dosáhnout vyznamenání, je jim navíc z krajského stipendia v každém pololetí, kdy tohoto vyznamenání dosáhli, vyplacena jednorázová odměna.

Ve třetím ročníku pak už to jsou tři tisíce korun. „Také jsou odměňováni za dobře odvedenou práci na zakázkách. Výše odměn samozřejmě závisí na druhu a množství odvedené práce. Mají pak motivaci, když vidí, že dobře pracují a dostanou za to peníze," vysvětlil Hanych. Absolvent tříletého učebního oboru zedník získává střední odborné vzdělání. „Zedník je povolání, které nachází uplatnění v každé době. A zvláště tyhle kluky musím moc pochválit. Jsou šikovní. Už si jich pomalu nemusím na stavbě ani všímat. Vše zvládají bravurně a navíc jsou disciplinovaní a zodpovědní. Dodržují vše, na čem se domluvíme. Máme dohodu, že se na stavbě chovají jako by byli ve skutečném zaměstnání. Je to průprava pro život," zdůraznil Hanych.

A protože nejen prací rozšiřuje člověk své obzory, vzal Emil Hanych nejen své svěřence, ale i truhláře na veletrh týkající se stavebnictví do Brna. „Byl to pro ně obrovský zážitek už i proto, že jsme nejeli autobusem, ale hromadnou dopravou. Byli naprosto ukáznění, protože je námět cesty a cesta samotná bavila," popsal Hanych. V Brně se seznámili s novými technologiemi ve stavebnictví. Zaujal je například nový způsob vyzdívání tvárnic. „Mezi ně se pokládaly rohože. Což je takové slisované lepidlo s tkaninou. Pokládají se na suché cihly, pak se vezme kropicí konev nebo hadice s kropítkem, pokropí se to a už se cihly pokládají a staví se. Je to velké zjednodušení ve stavebnictví. Ubývá dřina jako třeba míchání malty, dovoz malty. A šetří se čas. Díky novým technologiím jsme schopni natáhnout stěnu třeba i za jeden den. Aplikujeme perlinku, lepidlo, štuk. Odbouráváme tak výrobu, dopravu malty a nahazování. Jsem fanda moderních metod. Dům postaví rychle a je to vlastně taková skládačka," popsal Hanych. Stará zedničina, klasika se ale ve škole v žádném případě nezatracuje. „Pořád bude potřeba, neboť se uplatní na vesnicích, na starších domech," upozornil Hanych.

Nedávno prý také zateplovali například dům v Olešné. „Kluci to zvládli na jedničku a už je tu zpětná vazba. Volají nám a chtějí také fasádu od nás. Vyjde jim to totiž levněji. Jen si musí nakoupit materiál, ale práce jim vyjde zhruba o polovinu levnější. Práci totiž děláme de facto za polovic, ale jak jsem říkal: jsme za tyto zakázky rádi, protože se kluci na nich hodně naučí," vysvětlil Emil Hanych

Se šikovnými učni je pak zřejmě těžké loučení…
„To je. Tihle kluci, i ti z předchozího ročníku byli skvělí. Dobrou zprávou ale je, že čtyři kluci z této party zůstávají na škole a budou si dělat nástavbu," upozornil ještě Emil Hanych.