„Závody mají tradici, pořádáme je už od sedmdesátých let. Pouze v devadesátých letech jsme měli pětiletou přestávku. Rybáři se sem rádi vracejí," řekl předseda jesenické organizace Českého rybářského svazu Zdeněk Rác.

Závody uspořádala Místní organizace Českého rybářského svazu v Jesenici.  V sobotu chytalo šedesát pět rybářů. Mužský element zcela převládl, nepřijela ani jedna žena. Pouze mezi dětmi chytala jediná dívka.

Rybáři závodili, kdo chytí největší rybu a největší počet ryb. U kapra se  úlovek změřil a každý centimetr znamenal jeden bod. Plevelná ryba znamenala, co kus,  to bod. Stanoviště si účastníci vylosovali na začátku. Pokud chtěla skupinka chytat společně, losoval jeden z nich a ostatní se posadili vedle něho. V polovině se stanoviště vyměnila.

Přesto, že se všichni rybáři shodli, že dneska je to nic moc, protože se změnilo počasí a ryby mají rádi stálé,  a ryby „berou akorát roha", po ránu už chytili kapra, lína, okouna, plotici,  cejna a jednoho úhoře. Zatím největší kapr měl šedesát  centimetrů. Rekord rybníka je kapr osmdesát centimetrů.

Domácí barvy hájili mladí rybáři Jakub Hort, Dan Krejčí a Julie Rácová. Jakub chytá od pěti let. „Táta mě vzal jednou na ryby a od té doby už chytám. Chodíme společně nejvíce tady na Jesenicko. Nejvíce vzpomínám na to, jak jsem chytil amura, to byl zatím můj nejlepší úlovek," svěřil se Jakub.

Dan nejvíce vzpomíná na štiku, kterou chytil v rybníce v Krtech. Na ryby chodí od té doby, co se sem přistěhovali. Jediná „žena" mezi rybáři, Julie, rybaří rovněž od malička s tátou. Prý na ryby jezdila už v kočárku. „S tátou jsme tady několikrát chytali plotičky na štiku a jednou mi zabral kapr. A tak to začalo." Julii nejvíc na rybařině baví krásný odpočinek v přírodě a taky pouštění už ulovených ryb. Po ránu zatím chytila tři plotice. „Kapr mi utekl, to byla škoda," zalitovala Julie.

Výsledky závodů:

1. místo Petr Záhora cel. počtem bodů 392

2.  místo Miroslav John cel. počtem bodů 265

3. místo Milan Knot cel. počtem bodů 249

4. místo Petr Šiška cel. počtem bodů 208

5. místo Václav Porazík cel. počtem bodů 206

Největší rybu chytil Stupka Radek a to kapra 61 cm.