„To zábradlí je tam akorát pro ostudu, ale nerušila bych ho. Je tu dost hustý provoz, dala bych na jeho místo nějaké novější. Přeci jen se tu v minulosti stalo dost ošklivých nehod, hlavně pak srážek s chodcem," řekla Rakovnickému deníku Jana Tůmová, která tudy denně prochází.

Na posledním zasedání rakovnických zastupitelů otevřel otázku stavu nejen zmíněného zábradlí, ale také zdejšího chodníku zastupitel Ivo Trešl (Město pro vás).

„Dalo by se také zamyslet nad stavem chodníku od viaduktu až k Jiráskově ulici. Jedná se o místa, která spojují severní a jižní část města. Stejně tak by se mělo řešit zábradlí, které je staré a zrezivělé. Nešlo by zábradlí vyřešit podobným způsobem, jako je nově udělané Na Sekyře?" dotazoval se v rámci diskuze zastupitel Ivo Trešl.

Podle úředníků se již celá věc nyní řeší. Letitý problém, na který neustále poukazují obyvatelé Rakovníka, by tak mohl být snad vyřešen. Rozhodující ovšem bude cena, jelikož město má před sebou dvě veliké investiční akce.

„Údržba městských komunikací Rakovník má za úkol připravit nabídku na rekonstrukci zmíněného zábradlí. V současné době se plánují dvě velké investiční akce, až poté budeme znát, jak vysoká finanční náročnost nás čeká," reagoval Ivo Žďánský, vedoucí Odboru správy majetku Městského úřadu Rakovník. Ten zároveň připomněl, že zábradlí není v majetku města a že se jedná o černou stavbu na chodníku, který patří městu. „Majitel se zatím k tomu ale nehlásí," dodal vedoucí odboru Ivo Žďánský.

OPRAVA VIADUKTU

Dlouho kritizovaná rekonstrukce železničního viaduktu v Plzeňské ulici, a to především kvůli špatné organizaci a hlavně zajištění bezpečnosti chodců i řidičů, je již definitivně u konce. V předchozích dnech došlo k odstranění provizorního žlutého vodorovného značení a bylo zde obnoveno to původní. Provoz na jedné z nejfrekventovanějších silnic se tak naplno vrátil do běžného provozu. A nejen řidiči, ale i chodci si tak již oddychli.

Zmiňovaná rekonstrukce viaduktu byla častým tématem na jednání zastupitelů. Největší slovní přestřelka se strhla mezi rakovnickou opozicí a koalicí na posledním zasedání zastupitelů v roce 2015. Tehdy zastupitel Jan Švácha (Společně pro Rakovník) upozornil právě na tristní stav a špatné značení během rekonstrukce a požadoval, aby došlo k nápravě. K němu se přidal i opoziční Ivo Trešl (Město pro vás) s tím, aby město postupovalo v této věci razantnějším způsobem.

Radní a zastupitel za hnutí ANO Miloslav Kubínek pak přiznal, že vedení města o problémech s dopravním značením a bezpečností pod viaduktem vědělo. Podle něho je nutné, aby si kompetentní lidé vzali ponaučení. „Objevoval jsem se zde každý den. Jsem rád, že je to v současné chvíli již jen vzpomínka na minulost a jen díky ukázněnosti řidičů se zde toho celkem moc nestalo, aby z toho byl katastrofický problém. Problém to určitě byl, ale zase se říká, že když se štípe dříví, létají třísky," nechal se v diskuzi slyšet Miloslav Kubínek a dodal: „Ono vypořádat se s takovouto frekvencí provozu při takovéto práci není jednoduchá záležitost, pánové. To se hezky říká zde od stolu a pozoruje pouze z dálky, ale být přímo zapojený v tom procesu je daleko složitější."

„Jen dodám, že jsem zastupitel a nemohu nic jiného, než si stěžovat. Kdybych byl stavbyvedoucí, možná bych vše řešil nějak jinak. Ale jde o to, že se šetřilo na bezpečnosti lidí, což je podle mne velmi nebezpečný precedent," reagoval Jan Švácha.