„Abych vám pravdu řekla, tolik vody jsem v Rakovníku na náměstí ještě v životě neviděla," popisuje situaci na Husově náměstí v Rakovníku ve středu hodinu před půlnocí místní, paní Eva.

Ani po více než čtyřiadvaceti hodinách ještě neměla rakovnická radnice k dispozici celkový součet škod. „Škody ještě spočteny nemáme. Vše máme řádně zdokumentováno, ale celkový součet škod ještě nemáme," konstatoval starosta města Zdeněk Nejdl. Podle jeho slov je nyní prioritou dát vše do pořádku, hlavně pak kanalizační síť, a to kvůli dalším možným bouřím.

„Všeobecně se firma ÚMK (Údržba městských komunikací Rakovník, která je v plném vlastnictví města, pozn. red.) zaměřuje na úklid a na čištění kanalizačních šachet, aby v případě další bouře mohla voda odtékat. V současné době jsou všechny zanesené a ucpané," řekl včera starosta Zdeněk Nejdl.
Ačkoliv bouře, jež v plné síle udeřila nejvíce v Rakovníku, napáchala nespočet škod, přesto by následný úklid nemusel zatížit už tak dost našponovaný rozpočet města. Starosta Zdeněk Nejdl totiž Rakovnickému deníku v pátek dopoledne řekl, že město již jedná s pojišťovnou. 

„Zatím to vypadá tak, že i metení a čištění komunikací a chodníků by možná mohlo být hrazeno z pojistky města," sdělil Nejdl. Peněz nemá v letošním roce město Rakovník na rozdávání.

Přesto však starosta Zdeněk Nejdl počítá s opravou alespoň nejvíce zničených komunikací a také chodníků. Podle něj by se prioritně mělo začít s opravou chodníku na Komenského náměstí, a to v úseku mezi ulicemi Malinovského a Jiráskova. „Tato část se musí opravit určitě. Nyní ještě diskutujeme, v jakém rozsahu. Osobně se přikláním, potom co jsem to tam viděl, k zásadní rekonstrukci. Navíc v horní části se bude dělat pod chodníkem elektřina," řekl svůj názor Nejdl.

Ze zničené komunikace ve zmíněném úseku nechá rakovnická radnice, alespoň podle slov jejího starosty, odstranit rozpadlý litý asfalt v celé ulici a ponechá zde pouze takzvaný kufr silnice, tedy pouze podloží.

A co bude se zbylými rozbitými chodníky? Zatím není úplně rozhodnuto. Vše ukáže podle starosty Zdeňka Nejdla až analýza. „Rezerv v rozpočtu města je málo. Museli bychom vše opravit na úkor něčeho, co jsme plánovali," informoval Nejdl a dodal: „Zase na druhou stranu vypadá daňová výtěžnost velmi dobře, navíc již také dorazily peníze z hazardu, které jsme neplánovali. Vše ale bude jasné až po analýze."

Bouře, voda a oheň

Noční bouřka zasáhla v noci ze středy na čtvrtek nejvíce Rakovník a jeho nejbližší okolí. V ostatních oblastech Středočeského kraje hasiči tolik práce jako v Rakovníku a na Rakovnicku neměli.

V Rakovníku hasiči v noci čerpali vodu ze sklepa například v domově důchodců. Mezi Rakovníkem a Městečkem padlé stromy uvěznily řidiče osobního auta na komunikaci. U rakovnické sokolovny postihl stejný problém dalšího řidiče, tentokrát ale byla důvodem voda, ve které felicie uvízla. V Prokopově ulici se svezl travnatý svah, který uklízela Údržba městských komunikací. Voda ochromila Plzeňskou ulici.

Přímo v Rakovníku čerpali hasiči vodu mimo jiné ze sklepů v Muzeu T. G. Masaryka, z výtahové šachty v ulici Pod nemocnicí. Voda neušetřila zubní ordinaci, domy v Nádražní a Kuštově ulici. Kanalizace ji nestačila například pobírat v Ottově ulici v Krušovicích.
Mluvčí rakovnické radnice Alida Štulajterová ve čtvrtek ráno uvedla: „Jsou poškozeny komunikace, poklopy od kanálů. Škody se teprve sčítají. Zatím nevíme, jak budou velké." Mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková upozornila na jejich nejdramatičtější zásah: „Nejspíše blesk, ale případ je v šetření, zapálil v půl dvanácté v noci střechu stodoly ve Slabcích. Na místo jsme vyslali hasiče ze stanice Hasičského záchranného sboru Rakovník a dobrovolné jednotky z obce Hvozd, Čistá, Slabce a Skryje."

Střecha stodoly spadla, oheň se podařilo dostat pod kontrolu půl hodiny po půlnoci. „Naštěstí v objektu nikdo nebyl. Hasiči při hašení požáru zřídili čerpací stanoviště na rybníku v Rousínově," popsala Lenka Kostková. Způsobená škoda je odhadnuta na 400 tisíc korun, uchránit se podařilo hodnoty za 100 000 tisíc korun.

V Lubné – Huřvinách voda zatopila komunikaci a před vjezdem do betonárky byla tak velká laguna, že se lidé nemohli ráno dostat do práce.