Takové rodiče by si přál snad každý. Pro své potomky se totiž rozhodli proměnit starou dílnu v sousedství jejich bytu v moderní bydlení. Pro tento záměr společně oslovili architektonické studio KRATER ateliér, které pracuje ve složení Tereza Krákorová a Michaela Vlčková. Přeměna prostoru v novorenesančním pražském domě se natolik povedla, že se rozhodli tento počin přihlásit i do prestižní soutěže Interiér roku.

Byt v pražském činžovním domě prokoukl díky vkusné a profesionálně provedené rekonstrukci.
V pražském bytě se do koupelny vchází skříní. Nápaditost v něm nezná mezí

„Zachovali jsme atmosféru novorenesančního domu, který jsme doplnili o moderní prvky. Díky vysokému stropu bylo možné vestavět patro a rozšířit tak prostor. Celý interiér je laděn do světlých tónů a pro zpestření byly použity barevné akcenty,“ uvedla k rekonstrukci za architektonické studio Tereza Krákorová.

Atypický půdorys vyžadoval citlivý přístup

Při rekonstrukci bylo nutné se vypořádat nejen s atypickým půdorysem a jeho nosnými prvky, ale bylo také potřebné zvolit citlivý přístup místu. Po jedné životní etapě měl na místě vzniknout zcela nový začátek. Celý projekt tak byl od začátku srdcovou záležitostí.

V interiéru je využito i moderního umělého ambientního nasvícení.V interiéru je využito i moderního umělého ambientního nasvíceníZdroj: se svolením soutěže Interiér roku

Autoři přeměny měli k dispozici nevelký prostor o velikosti 42 metrů čtverečních. Ten se rozhodli využít na maximum. Bylo důležité, aby v nově vznikajícím bytě bylo dostatek denního světla, avšak bez nutnosti zásahu do historických obvodových konstrukcí. K dispozici bylo okno, světlík a vstupní dveře. Ke splnění tohoto cíle bylo využito částečného prosklení vstupních dveří za pomoci dekorativního skla.

Díky tomu světlo proudí do hlavní obytné části skrze zachovanou klenbu se zabudovanou barovou deskou a policemi.

Průsvitný strop se hodí i při líčení

„Pod střešním světlíkem využíváme materiálu mléčného skla ve formě celoproskleného stropu koupelny a dveří. Vložená hmota koupelny umožňuje rozptyl denního světla dál a je spojena se zábradlím vestavěného patra, které je rovněž z mléčného skla. Díky průsvitnosti stropu v koupelně je možné využít denního světla i třeba při líčení,“ vysvětluje Tereza Krákorová.


Nahrává se anketa ...

Nezapomnělo se ani na umělé osvětlení, a to v různých podobách. Moderně osvětleny pomocí LED pásků byly niky i vysoké stropy.

„Vysoký strop jsme využily pro vestavbu subtilního patra, ze smrkové biodesky a zámečnických prvků, jako vznik další obytné zóny. Smrková biodeska přechází na zeď jako čelo útulného ložního patra. Hlavní obytná místnost je navíc opticky zvětšena zrcadlovou plochou šatní skříně,“ uvedla Krákorová.

Využítí každého výklenku 

V celém interiéru jsou použity tři hlavní prvky – dřevo, keramika v dekoru bílého mramoru a sklo. Tyto materiály jsou doplněny dubovou podlahou z duo parket. Na zdích byla převážně využita základní barva pro umocnění společného záměru v podobě světlého interiéru.

V kuchyni pak byl použit dekorativní benátský štuk ve světlých béžových tónech. Jedná se o designový a také odolný povrch.

V původním nosném zdivu byly niky kopírující křivky okolních kleneb. Ty byly pro co největší využití prostoru obnoveny a využity. Díky tomu v moderním bytě vznikla spousta důmyslných úložných prostor.

Kompaktní bílé hmotě vily dominuje vysoké okno do převýšeného obývacího prostoru.
Vila v Českém Krumlově měla složité podmínky pro stavbu. Vydělala na nich

Z důvodu chybějící hydroizolace bylo nutné vyřešit i systém provětrávané podlahy, do níž bylo nově zakomponováno i podlahové topení.

„I s omezeným rozpočtem jsme dosáhli vytouženého projektu domova, který byl pro mě osobně zatím nejvíce naplňujícím – pravděpodobně právě i silným propojením vlastnoruční realizace naší rodiny ve volných chvílích,“ uzavřela majitelka bytu.