Možná jste to při hledání místa pro svůj domov zažili také. Vkročíte do staršího domu a cítíte se v něm od prvního okamžiku dobře. Právě takové pocity měl manželský pár, když procházel rodinným dům na pražském Žižkově. Oslovil je natolik, že ho koupili i s vyhlídkou náročné rekonstrukce.

Podívejte se, jak postavit zimní zahradu podle svých představ:

Zdroj: Youtube

Příběh pokračuje podle obvyklého scénáře. Jak rozsáhlé stavební úpravy si proměna žižkovského domova vyžádá, si na počátku investoři – jako mnozí před nimi – nedokázali představit.

Vzdušný, prostorný a plný světla. Bývalý obchodní dům prošel vydařenou rekonstrukcí
Olomoucký rozhlas v nové budově: Zázračný součet možného, a navíc super světlík

Průběh rekonstrukce pořádně zkomplikovala covidová pandemie, ať šlo zpožděné dodávky materiálů, či uzavřené obchody a výrobní firmy. Výsledek však stojí za vynaložené úsilí i finance.

Zimní zahrada propojila interiér se zahradou

„Díky rekonstrukci vzniklo zázemí, které souzní s aktivním životním stylem majitelů. Rodiče i děti se věnují sportu, zajímají se o umění a často otevírají dveře svého příbytku přátelům,“ říká designérka Kamila Jarkovská, která byla duší celé proměny.

Aby mohl vzniknout osobitý interiér, odrážející způsob života majitelů a poskytující zázemí pro bohatý společenský život, bylo nutné provést zásadní stavební změny. Došlo ke zvednutí konstrukce střechy a vytvoření obytného podkroví, včetně výstavby dvou nových vikýřů. K domu byla přistavěna zimní zahrada, která tvoří propojující prvek interiéru domu se zahradou.

Celým domem prostupují dominantní barvy – bílá, béžová, černá a červená, doplněné o další odstíny. Z pohledu materiálů se zde často objevuje dřevo.

Tento nově zbudovaný prostor slouží k odpočinku a posezení s přáteli. Zimní zahradu oddělují od exteriéru velkoformátové HS portály z hliníkových profilů s efektním vizuálním rozčleněním oken.

„Aby v pokojích bylo co nejvíc denního světla, rozhodli jsme se nejen vyměnit stará, už dosluhující okna, ale okenní prostor zároveň rozšířit. Okna jsme zvětšovali jak na výšku, tak do šířky. U některých stavebních otvorů bylo nezbytné vyměnit i stavební překlady,“ vysvětluje Kamila Jarkovská.

K domu byla přistavěna zimní zahrada, která tvoří propojující prvek interiéru domu se zahradou.K domu byla přistavěna zimní zahrada, která tvoří propojující prvek interiéru domu se zahradou.Zdroj: Se svolením Martina Faltejska

Tím ale zásahy nekončily. V celém domě bylo třeba udělat novou elektroinstalaci, protože původní neodpovídala dnešním standardům. V přízemí došlo ke stržení několika příček kvůli jejich špatnému stavu a dělala se kompletně nová podlaha.

Netradiční barevné kombinace

V přízemí má rodina k dispozici hlavní obytný prostor propojený s jídelnou a kuchyňským koutem. Nejvýraznějším prvkem se stala červená stěna vedoucí přes celou jídelnu i obývací pokoj. Pomyslný předěl mezi nimi vytvářejí krbová kamna v černém provedení.

Kompaktní bílé hmotě vily dominuje vysoké okno do převýšeného obývacího prostoru.
Vila v Českém Krumlově měla složité podmínky pro stavbu. Vydělala na nich

„Velkou červenou plochu efektně pohledově rozbíjí na dvě části,“ popisuje designérka. Obývací pokoj je pak výraznou barvou ohraničen i z protější strany – za pohovkou je stěna téměř černá. Pokud cítíte při pohledu na barevné kombinace dotek východu, jste na správné adrese. Kamila Jarkovská navrhovala obytný prostor v souladu s životním stylem a filozofií Feng Shui – Ham Yu, jíž se zabývá.

„Interiér je velmi osobitý a jeho barevnost není pro zdejší domovy právě obvyklá. Jsem ráda, že se rodina navržených barevných kombinací nebála,“ konstatuje designérka. Celým domem prostupují dominantní barvy – bílá, béžová, černá a červená, doplněné o další odstíny.

 Nejvýraznějším prvkem v hlavním obytném prostoru se stala červená stěna vedoucí přes celou jídelnu i obývací pokoj. Nejvýraznějším prvkem v hlavním obytném prostoru se stala červená stěna vedoucí přes celou jídelnu i obývací pokoj.Zdroj: Se svolením Martina Faltejska

Z pohledu materiálů se zde často objevuje dřevo. Kuchyňský kout je složený ze dvou lineárních částí, mezi nimiž je umístěn vchod na terasu.

Vysoké skříně ve světlém dřevodekoru slouží k ukládání kuchyňských pomocníků a zároveň skrývají pohodlný a z hlediska skladování potravin užitečný vstup do sklepa. Naproti kuchyňské pracovní ploše stojí jídelní stůl obklopený šesti židlemi, každá je jiná.

Interiér si zachová atmosféru meziválečného bytu. Působivost celého prostoru umocňují umělecké předměty majitelů
Perla z Letné. Místo jako za zlaté éry první republiky není pro slaboduché

HS portálem se z jídelny vstupuje do nově zbudovaného přístavku se zimní zahradou. V přízemí se nachází také ložnice majitelů, která je zařízená v příjemných zemitých odstínech. Po netradiční barevné kombinaci v podobě žluté a černé sáhla Kamila Jarkovská také v případě koupelny.


Nahrává se anketa ...

Do koupelny je přístup i ze zahrady

Koupelna je přístupná nejen z přízemní chodby, ale také francouzským oknem ze zahrady, což se osvědčilo zejména v případě pořádání venkovních posezení s rodinou a přáteli a také při saunování. Ze sudové sauny, kterou si rodina postavila na zahradě, se dá francouzským oknem snadno vejít do koupelny a zchladit se pod sprchou.

S barvami si pohrála designérka také v případě vchodových bezpečnostních dveří. Zvenčí jsou červené, uvnitř tvoří kontrast k předsíni ze dřevodekoru svým černým provedením. Černou barvu má i celá řada dalších interiérových prvků a doplňků. Noblesně působí černé kování u všech dveří v domě, které mají barvu slonoviny. Otočné dveře v interiéru jsou vybavené klikami českého výrobce M&T, posuvné zasouvací dveře zase mušlemi stejné značky.

Červená barva se objevila také v otevřeném prostoru druhého patra.Červená barva se objevila také v otevřeném prostoru druhého patra.Zdroj: Se svolením Martina Faltejska

Motiv červené výmalby se dále objevuje v nově vybudovaném obytném podkroví. Otevřená místnost vytváří příjemné zázemí, které může využívat rodina s hosty třeba při promítání filmů. Do budoucna se počítá s dvougeneračním bydlením – ve stěně za promítacím plátnem jsou připravené rozvody vody i elektřiny pro vytvoření kuchyňského koutku.

Z otevřeného prostoru vedou dveře do království dětí majitelů – starší dcery a mladšího syna. Nechybí ani koupelna, tentokrát v jemných odstínech modré a béžové. Našlo se místo také pro veskrze praktickou prádelnu. Domácí fitness a pokoj určený pro přenocování přátel má rodina k dispozici ve třetím nadzemním podlaží.

Kamila Jarkovská.Kamila Jarkovská.Zdroj: Se svolením Martina FaltejskaKamila Jarkovská
Designérka Kamila Jarkovská vystudovala interiérový design na soukromé pražské škole.
Její tvorba je ovlivněna především pobytem ve Švýcarsku a cestováním do zahraničí.
Kamila Jarkovská se zabývá návrhy interiérů bytů, kanceláří, reprezentativních prostor a hotelů.

Facebook Deník Styl je tu pro každého.Facebook Deník Styl je tu pro každého.Zdroj: Deník/Denisa Lottmannová