Víc než jasně porazil podle prvních odhadů současný francouzský prezident Emmanuel Macron svojí extrémně pravicovou vyzyvatelku Marine Le Penovou. Výsledek je velmi výrazně pro Macrona, byť na dvě třetiny hlasů z voleb před pěti lety přece jen nedosáhl. 

Marine Le Penová sice může mít pocit, že se jí podařilo oslovit o něco víc Francouzů než před půl desetiletím, ale k tomu, aby vládla Francii má pořád velice daleko. V těžkých časech, kterými je s probíhající válkou na Ukrajině dnešní doba i pro Francouze, dala jasná většina obyvatel druhé největší evropské země přednost vůdčímu Evropanovi.

Luboš Palata
Polsko dělá pomocí Ukrajině první krok. To nestačí

Přednost před snůškou populistických, rasistických a sociálních hesel v podání Le Penové.

Jasné vítězství Macrona ještě musí prezident a jeho strana "Republiko vpřed" přetavit v podobný úspěch, a to bude o dost těžší. Pro tuto chvíli je však Macron vítězem a může pět let pokračovat jak v čele Francie, tak i Evropy. V Evropské unii je dnes po odchodu Angely Merkelové zdaleka nejviditelnějším politikem, který současně dokáže držet klíčový tandem s Německem.

Včerejší večer byl ale špatný pro Viktora Orbána. Pár hodin před porážkou své spojenkyně Marine Le Penové přišla zpráva o volebním pádu dalšího Orbánova spojence, slovinského ministerského předsedy Janeze Janši, který jasně prohrál parlamentní volby a končí.

Luboš Palata
Došlo i na Fica. Lze jen doufat, že má policie nabito

Z maďarského premiéra se tak stává po ztrátě Polska, které se s ním rozešlo kvůli jeho pokračující protiukrajinské politice, v rámci Evropy kůl v plotě. Se všemi fatálními důsledky, které z toho pro Orbána a jeho režim vyplývají.