Velikonoce ukázaly, že jakmile jezinky strčí do jeskyně dva prstíčky, za chvilku drží Smolíčka pod krkem. Hezké počasí a otevřené hobbymarkety uvolnily stavidla. Část obyvatelstva odložila opatrnost společně s rouškami a dělala jakoby nic. Nechtěné promořování se rozjelo naplno.

Zapomeňte na ohníčky

Profesor Roman Prymula ne nadarmo očekává, že do týdne se počet nakažených znatelně zvýší. Bude pak možné otočit kolem epidemie zpět? Osobně si myslím, že velikonoční taktika naznačila druhou variantu, totiž záchranu ekonomiky při snaze co nejvíce izolovat starší a jinak nemocné lidi. Vize prezidenta Miloše Zemana, že se máme ponořit do přísné karantény na další měsíce, se podle mě nenaplní. Koronavirus tu totiž bude napořád. Časem jistě bude jednak k dispozici vakcína, jednak národ získá kolektivní imunitu.

Avšak než se tak stane, život půjde dál. Musí. Lékaři se vrátí k péči o pacienty s nádorovými onemocněními či kardiovaskulárními chorobami a především k preventivním prohlídkám. Rozjede se automobilový průmysl i služby. Vláda uvolní bilion korun na podporu ekonomiky, nebude zvyšovat daně ani sanovat uvadající byznys miliardářů, jak slíbil vicepremiér Karel Havlíček. Česko to zvládne, ale připusťme, že bez početnějších úmrtí to nebude.

Promořování ano, či ne, toť (maturitní) otázka