Jmenuje se Petr Novák. Do roka ho čeká velké životní jubileum, neboť oslaví padesátku. Živí se jako živnostník či o sobě uvádí, že je takzvaná osoba samostatně výdělečně činná. Pokud dokončil vysokou školu, s nejvyšší pravděpodobností si před jméno píše titul Ing.

Tak vypadá nejtypičtější kandidát, který se uchází o hlasy voličů v nadcházejících volbách do sněmovny.

Deník již tradičně zanalyzoval podrobné údaje o všech kandidátech – letos se jednalo o více než 5,2 tisíce Čechů a Češek, kteří touží zasednout v poslaneckých lavicích.

Ženy v pozadí

Ukázalo se, že zájem o parlamentní křesla ve srovnání s minulými volbami ochladl. „Před čtyřmi lety se o mandát ucházelo 7524 mužů a žen,“ uvedla 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Zleva: Ivan Bartoš (Piráti), Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS)
Česko stagnuje, vyčetl Bartoš Babišovi. Ten zas považuje obě koalice za podvod

I v těchto volbách přitom platí, že se do aktivní politiky snaží proniknout především muži. Ženy tvoří jen třetinu ze všech kandidátů.

Strany a hnutí navíc dámy nasazují na hůře volitelné pozice. Například na prvním místě kandidátních listin tvoří ženy jen 28 procent. Ještě o něco horší podíl pak zaujímají na druhém a třetím místě.

Střední věk vpřed

Co se týče věku, ukazuje se, že se do vysoké politiky neženou žádné zástupy nadějných mladých kádrů.

Průměrný věk kandidátů je 49 let. Nejmladším uchazečům o sněmovnu je 21 let a je jich letos devatenáct.

Na druhé straně věkového spektra lze pak najít dva devadesátileté muže. Jednoho pedagoga kandidujícího ve středních Čechách a jednoho architekta a fotografa z Moravskoslezského kraje.

Inženýři a lékaři

Vysokoškolský titul (před jménem) má méně než polovina kandidátů, konkrétně se jedná o 47 procent.

Zleva: Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti)
Bartoš vmetl Babišovi: Svoje impérium jste postavil na korupci

Platí, že strany a hnutí vzdělanější kandidáty nasazují na přední místa kandidátních listin. Mezi „jedničkami“ je tak hned 66 procent lidí pyšnící se formálním univerzitním vzděláním.

Když už nominovaní titul mají, nejčastěji se jedná o inženýry.

V kolonce povolání kandidáti nejčastěji uvádějí, že jsou živnostníky či OSVČ. Není bez zajímavosti, jak hodně strany vsázejí na lékaře. Těch jsou na kandidátkách jen dvě procenta, ale v průměru jsou na devátém místě kandidátky.

Seznam všech kandidátů ve volbách si můžete proklikat zde.