Chorvatsko je tradičně nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů. Podle údajů Českého statistického úřadu o cestách delších než čtyři dny tam v roce 2018 přijelo 813 tisíc českých turistů.

Liduprázdný Dubrovník v Chorvatsku
Chorvatsko nepozorovaně otevřelo hranice. Turisté mohou k Jadranu

Smolek v rozhlasovém vysílání řekl, že čeští turisté mohou Rakouskem projet bez testů a totéž platí pro rakousko-slovinskou hranici. Tam bude potřeba předložit rezervaci na ubytování v Chorvatsku, protože Slovinci na své území vpustí jen lidi, kteří mají umožněný vstup do některého dalšího státu, uvedl náměstek.

ANKETA DENÍKU: ČEŠI V POHYBU
Češi v pohybu.Zdroj: DeníkKvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz 

Problematické Německo 

Ministerstvo podle Smolka zjišťuje další detaily o potřebných náležitostech u chorvatské strany. "Úřady ještě nedaly podrobnosti ohledně podmínek. Vstup do země je ale možný nejen na základě, že tam máte dům nebo jachtu, ale měla by stačit už pouhá rezervace ubytování," dodal. Ohledně podmínek cest do Řecka chystá diplomacie na pondělí videokonferenci.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu řekl, že hranice s Rakouskem a Slovenskem by se mohly otevřít 8. nebo 15. června. Smolek termíny potvrdil, v plánování však hraje roli to, že Rakousko chce s epidemiologicky nebezpečnějším Německem otevřít hranice 15. června. "V tom případě si musíme všichni říct, jestli jsme schopni epidemiologicky akceptovat Německo," uvedl.

Kontroly na hranici s Rakouskem
Rakousko považuje otevření hranic s Českem za prioritu. Německo uvolní kontroly