Rekonstrukce renesančního paláce na Helfštýně je jednou z největších investic Olomouckého kraje do obnovy památek v posledních letech. Stavební úpravy spolu se zastřešením přišly na zhruba 80 milionů korun.

„Zásadní pro nás je, že se podařilo torzo paláce po stavební stránce zachránit a můžeme ho konečně představit široké veřejnosti. Stavba byla zkolaudována koncem července, teď ji ale poprvé zpřístupníme pro návštěvníky,“ uvedl kastelán hradu Jan Lauro.

Petrovy kameny v národní přírodní rezervaci Praděd. 12.srpna 2020
Na Pradědu je turistů jako na Václaváku. Petrovy kameny dostaly ochranku

Milovníci historie získají otevřením prostor na čtvrtém nádvoří nový návštěvnický okruh. „Pro Helfštýn je typické umělecké kovářství, a proto osadíme jednotlivé místnosti renesančního torza kovářskými pracemi. Ohlédnutí za stavební minulostí paláce pak nabídnou tři desítky informačních panelů, které přiblíží dějiny hradu formou historických vyobrazení a krátkých textů,“ zmínil.

Zdroj: Youtube

Součástí expozice budou i archeologické kamenicko-sochařské články jako žebra, konzoly nebo svorníky. „Představíme je tak, jak byly kdysi zakomponované v architektuře,“ upřesnil. V prostorách renesančního paláce se počítá i s prezentací četných nálezů, které zde učinili během záchranného výzkumu v minulých letech archeologové.

Impozantní výhled

Impozantní výhled do údolí Moravské brány nabízí ochoz, jenž může z paláce vytvořit vyhledávaný cíl turistů a zvýšit tak atraktivitu Helfštýna. „Pro návštěvníky unikátní část přináší nové pohledy a spojuje vnitřní a vnější ochoz prostřednictvím ocelových lávek. Umožní tak vstoupit i do míst, ve kterých se několik století nikdo nepohyboval,“ zmínil Jan Lauro.

Lidé si budou moci prohlédnout přes dvojici věží nejen samotný palác, ale i nádvoří z výšky. Třešinkou na dortu je pak vyhlídková plošina, jež supluje střechu. „Dá se vystoupat na její plochu a je z ní úžasný výhled do údolí Moravské brány,“ řekl.

Funkcionalistická vila Tugendhat na Černopolní ulici je jednou z ikon Brna a je zapsána na seznamu UNESCO. Architektonický skvost láká domácí i zahraniční turisty na svůj neotřelý vzhled.
Brno láká na podzemí a životní styl. Do vily Tugendhat je třeba se objednat

Nové prostory paláce mohou v budoucnu sloužit i pro pořádání koncertů nebo výstav. Renesanční palác na Helfštýně se slavnostně otevře v sobotu 22. srpna. „Stávající okruh se rozšíří a lidé si budou moci projít buď celý hrad s průvodcem včetně paláce, nebo jen některé jeho části. Protože je stavba paláce rozdělená na několik pater, přijali jsme i nové průvodce,“ poznamenal.

Po třech sezonách, které narušila rekonstrukce paláce, se také vrátí původní režim prohlídek - otevřeno bude tak jako v minulosti denně od 9 do 18 hodin, mimo pondělí.