"Vybrali jsme čtrnáct nejnavštěvovanějších zemí," uvedl při představení webu dovolena2021.cz ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Nový web tak obsahuje informace o Bulharsku, Egyptu, Chorvatsku, Itálii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, Tunisku a Turecku. 

Odběr vzorků pro testování na koronavirus - ilustrační foto.
Snadnější cestování. Při cestě autem z rizikových zemí už nebude potřeba test

Lidé na nových stránkách najdou nejen informace o podmínkách vstupu do jednotlivých zemí a přehled opatření, jež v nich aktuálně platí, ale také užitečné kontakty a postup při nákaze covidem-19.

"Uvědomuje si limity našich stávajících webových stránek, informací k cestování je hodně a často se mění. Chceme proto nabídnout veškeré informace pro cestování," zdůvodnil vznik cestovatelského portálu Kulhánek. 

Podmínky cestování do dalších zemí budou i nadále zveřejňovány na webových stránkách ministerstva zahraničí

Šéf rezortu na tiskové konferenci apeloval na ty, kteří se chystají do ciziny, aby sledovali podmínky příjezdu do jejich destinace. "Přestože se čísla zlepšují, je potřeba mít se na pozoru," uvedl a zároveň turistům doporučil očkování. 

Změny na mapě cestovatele 

Od pondělí budou na seznam bezpečných zemí z hlediska koronavirové nákazy zařazeny Spojené státy, Albánie, Hongkong, Libanon, Severní Makedonie a Tchaj-wan. Přesunou se tak do zelené barvy na takzvané mapě cestovatele, turisté však budou muset mít potvrzení o negativním testu na koronavirus nebo o provedeném očkování pro vstup například do provozoven služeb.

Rodinná dovolená v době covidu
Čím letošní dovolená překvapí? Občanka stačit nebude

Od pondělí se zároveň budou moci do České republiky vracet z tmavě červených zemí bez nutnosti samoizolace lidé, kteří budou mít 14 dní po druhé dávce očkování látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Kulhánek rovněž uvedl, že stejně jako v minulých letech budou i letos fungovat společné policejní hlídky v Chorvatsku a Bulharsku, nově pak také v Albánii. Smyslem přítomnosti českých policistů v dovolenkových destinacích je přitom přispět k pocitu bezpečí českých turistů.