Barevné boxy byly postaveny před více než 100 lety jako odpověď na viktoriánské představy o morálce, pokud jde o koupání u moře. „Sloužily k tomu, aby se dámy mohly převléknout do plavek. Dodnes si boxy zachovaly své kouzlo a architektonické prvky. Jsou vyrobeny z dřevěných rámů, protivětrných desek, mají střechu z vlnitého pozinkovaného plechu a je od nich nádherný výhled na moře. V souladu s historií nemají tekoucí vodu ani elektřinu a jejich majitelé v nich nemohou přespávat, pronajímat je, ani je používat k reklamním účelům,“ uvádí web Melbournecitytour.

Do Melbourne je to 13 kilometrů

Řada boxů, které lemuje zlatavý písek pláže, kontrastující s tyrkysovými vodami Indického oceánu a výhled na panorama druhého největšího australského města Melbourne, vzdáleného odsud pouhých 13 kilometrů je fotogenická atrakce, která na toto místo láká turisty z celého světa. Z pobřeží o délce 500 metrů je možné sledovat nadšence, kteří se ve vlnách věnují kitesurfingu a windsurfingu nebo se vydat do některé z kaváren, které jsou v Brightonu vyhlášené. Místní si chodí na pláž po ránu zaplavat nebo zaběhat. Velkolepé jsou tu prý také západy slunce.

Zdroj: Youtube

Historie sahá do roku 1862

Podle Wikipedie existovaly první koupací boxy v Brightonu už v roce 1862. Největší zájem o jejich výstavbu byl v letech 1908 – 1911. Na jejich současné místo na pláži byly přemístěny v roce 1934.

Na pláži bývalo 120 koupacích boxů, ale některé byly v průběhu času, když pláž zasáhla bouře, odplaveny. K 82 zbylým boxům městská rada postavila 14 nových. Pobřežní eroze a stoupající hladina moře jsou stále velkou hrozbou pro tyto ikonické „krabice“. Proto se hledají cesty, jak vybudováním ochranné bariéry pro pobřeží jednu z nejznámějších australských pláží ochránit. Pytle s pískem, které se použily pro ochranu jižní části pláže problém ochrany boxů, jak se ukázalo, vyřešit nemohou.

Záchrana bude stát tři miliony

„Záchrana jedné z nejvíce instagramovatelných scén v Melbourne bude stát 3 miliony dolarů kvůli rostoucí erozi písku, která ohrožuje koupací boxy z pohlednic v Brightonu.

Městská rada Bayside, která vlastní památkově chráněnou pláž Dendy Street, se snaží chránit 96 barevných přístřešků, z nichž většina byla postavena na okraji vody v 19. století, dovezením písku ze severní Brightonské pláže,“ napsal Stephen Brook na webu The Sunday Age.

Navezli spoustu písku

Zásoba písku pro obnovu pláže, která sem byla letos v květnu navezena, umožní nejrychleji a ekologicky šetrně ochránit pláž a boxy na několik nejbližších let a získat tak radě města čas na zvážení dlouhodobějších možností ochrany před dopady změn klimatu a bouřemi. „Se stoupajícím mořem toho moc nenaděláme, ale s bouřemi něco udělat můžeme. Jsme přesvědčeni, že obnova, kterou zahajujeme, a dlouhodobé inženýrství vyřeší problém eroze na dalších 50 až 100 let,“ uvedl na webu Theage starosta Bayside Alex del Porto.

Místní realitní agent Nick Johnstone dodal, že koupací boxy jsou stále neuvěřitelně vyhledávané a velmi pevně držené. „Poslední prodej byl kolem 370 tisíc dolarů. Je to skvělá zábavná věc a jen přecházejí z generace na generaci. Nepřekvapilo by mě, kdyby ceny šly nahoru."

Solné pláni Salar de Uyuni se také přezdívá "boží zrcadlo".
Pod obřím solným zrcadlem Salar de Uyuni se skrývá poklad. Pláň využívá i NASA

Nový pavilon na pláži Dendy Street 

Nový pavilon Dendy Street Beach má zlepšit zážitky návštěvníků, kteří do těchto míst zavítají, splňovat potřeby místní komunity a zároveň mít minimální dopad na životní prostředí. Podle webu jde o stavbu za 13 milionů dolarů, která by měla být dokončena v příštím roce.

Součástí nového pavilonu bude malá kavárna, veřejné toalety, hlídková věž a víceúčelový tréninkový prostor. Vylepšení čeká i parkoviště a přístupové cesty na pláž. Přízemí budovy pavilonu bude zapuštěné do dun, dřevěné obložení horního patra zapadne dobře do přírodního prostředí pláže. Bude odtud skvělý výhled na záliv i město.