Správnou volbou a kvalitní montáží tepelně izolačních materiálů dosáhnete nejvyšších výsledků úspory energie a také záloh za plyn a elektřinu včetně vyúčtování. Zateplením střechy, stěn, sklepů či suterénu můžete snížit tepelné ztráty v rozmezí 70 až 90 procent. 

Kudy utíká teplo?
Střecha způsobí ztrátu 30–45 % tepla.

Špatně izolovaná okna stojí za ztrátou v rozmezí od 10 do 35 %.

Tenkými stěnami může utéct 25 až 40 % tepla.

Pouze 5–15 % prochází dveřmi.

Zateplování má svá rizika
Chyby v technologickém postupu ale často vedou k tomu, že účinnost zateplení může být významně snížena. „Zárukou kvalitně provedeného zateplení objektu není ani projekt, ani stavební firma a už vůbec ne strýc, který to už dělá 20 let po celé vesnici. Zateplení rekreačního objektu vedoucí k ekonomickým úsporám  musí být velmi dobře promyšlené, jinak způsobí stavbě velké problémy, které hraničí s poškozením statiky,“ říká k prtoblematice zateplování objektů Otakar Hobza, stavební dozor z Brna.

Důležitý je výběr materiálu

Při výběru materiálu pro izolaci podlah nebo stěn chaty je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů. První věcí by neměla být jen tloušťka peněženky, ale také pochopení, z čeho jsou zhotoveny stěny domu.

Pokud jsou z prodyšného materiálu, pak musíte instalovat izolaci s dobrou paropropustností, jinak se na povrchu vytvoří kondenzace. Pro interiéry je nutné volit pouze materiály, které nejen zateplí, ale také nemohou poškodit zdraví. Pro správnou volbu izolace je nutné zohlednit místo a teplotu v regionu, kde se chata nachází.

Objekt krásně splývá s okolní krajinou.
Nejhezčí široko daleko. Symetrický dům vyniká mezi katalogovými stavbami

„Nezateplený dům má jednu nespornou výhodu. Nemá žádný tepelný most . Realizací zateplovacího systému vytvoří stavebník v mnoha případech neskutečné množství tepelných mostů, které naopak budově a vnitřnímu prostředí velmi ublíží,“ varuje před kutilským nadšením Hobza.

Škála materiálů je pestrá

Dnes je trh s izolanty  rozmanitější než kdy jindy. Materiálů pro izolaci je velké množství a každý z nich má své výhody a nevýhody. U všech staveb, včetně chat a chalup, je dobré požádat nezávislého odborníka o individuální posouzení, a přemýšlet o sezónním či celoročním provozu.

Čím lze izolovat?

Pěnový polystyren je jedním z nejuniverzálnějších a nejpraktičtějších materiálů. Byl vynalezen před více než 50 let. Tepelná izolace fasád polystyrenem je oblíbená díky řadě výhod.

Dotace na zateplení lze čerpat pouze v případě, že je stavba zkolaudována jako rodinný či bytový dům
O dotace na zateplení či soláry je rekordní zájem. Stát je nabídne i chudším

V porovnání s jinými materiály jsou to především nízké náklady, snadná instalace, kterou zvládne i kutil, nízká hmotnost, která nezatěžuje izolované konstrukce, dobré tepelné a zvukové izolační vlastnosti, nenasákavost a odolnost vůči extrémním teplotám i UV záření a má navíc vysokou zvukovou izolaci.

Podívejte se na video na zateplení fasády polystyrenem na pěnu bez použití lepidla:

Zdroj: Youtube

Extrudovaný polystyren se liší od pěnového plastu vyšší hustotou, nejsou v něm žádné póry, je pevnější, a proto má také vyšší hmotnost. Stejně jako klasický polystyren je i ten extrudovaný hořlavý. Náklady na zateplení extrudovaným polystyrenem jsou výrazně vyšší než u toho klasického.

Jinou variantou izolace, která se hodí do provětrávaných fasád, nedokončených stěn, podlah, stropů či střech a podhledů svépomocí je minerální vlna. Kamenná vlna se vyrábí například z čediče, skelná vlna zase z recyklovaného skla. Obě jsou paropropustné, nehořlavé a mají velmi dobré tepelně izolační vlastnosti.

Použitím foukané izolace nedochází ke vzniku tepelných mostů a vyplní i špatně dostupné prostory.Použitím foukané izolace nedochází ke vzniku tepelných mostů a vyplní i špatně dostupné prostory.Zdroj: Shutterstock

Foukaná izolace se nanáší pomocí stroje, který do prostoru, jenž má být izolován, vhání materiál který je často vyroben ze skleněných vláken, minerální vlny nebo také z recyklovaných noviny či lepenky. Izolace je chemicky ošetřena proti hlodavcům, plísním, houbám a šíření plamene. Použitím foukané izolace nedochází k vzniku tepelných mostů a vyplní i špatně dostupné prostory.

Polyuretanová pěna se používá na netěsnosti a mezery uvnitř stávajících stěn. Má nízký koeficient tepelné vodivosti. Navíc ji lze použít téměř na jakýkoli povrch. Vyznačuje se odolností vůči teplotě, trvanlivostí a dobrými zvukově izolačními vlastnostmi. Je možné ji použít také plošně na celou stěnu.

Zateplení domu, izolace. Ilustrační snímek
EU plánuje zateplit všechny bytovky i paneláky. Nestíháme, reagují stavaři

Ekologické alternativy zateplení si razí cestu k srdcím ekologičtějších kutilů. Můžete na ně narazit například ve formě recyklované džínoviny, ovčí vlny, korku či znovuobjevené slámy.