V druhé polovině srpna jsem navštívila výstavu nazvanou Víkend s panenkami v Rokycanech a nemohla jsem ani uvěřit, že toto ještě někde existuje. Výstavu právě uspořádal tento spolek Milovníci panenek. Desítka vystavovatelů nám dala nahlédnout do jejich zákulisí. A kdo to byl? Paní Jaroslava Faltová, předvedla domeček pro panenky, palouk s panenkami, šikmooké panenky a krásná byla i Maková panenka s motýli. Paní Jaroslava Nagyová předvedla unikát panenek Hamiro, české sádrové panenky, Dubeny, miminka, německé i francouzské panenky, ale i panenky zn. Technoplast. Veronika Janurová se pochlubila průřezem panenek německých a českých, přidala medvídky a doplňky k panenkám. Monika Špotáková ukázala české celuloidové panenky, pěvecký sbor, německé a francouzské panenky, kočárky, a k tomu dodala medvědí rodinku.

Asonance - ilustrační foto.
Zažijte atmosféru starého Irska a Skotska díky hudbě skupina Asonance

Lukáš Novotný nám ukázal sadu starších i retro nábytečků různých výrobců, ale i domečky pro malé panenky. Paní Helena Požárková Dušková se pochlubila průřezem panenek různého stáří, výrobků a míst výroby. Jiří Sauko nabídl ukázku francouzské budoárové panenky a několik dalších nejoblíbenějších. Kolekci panenek z bývalého Sovětského svazu, dekorační panenky italské a plyšové hračky Hamiro nám ukázala paní Jarmila Straková. Paní Jana Nováková na víkendovou akci přivezla různé zajímavé panenkové kousky ze své sbírky. Manželé Dobíškovi vytvořili na výstavě „Panenkovou poradnu“, ukázky oprav panenek a mohli jsme zde konzultovat tuto problematiku. Opravdu bych nevěřila tomu, že zájem o historické staré panenky je tak velký a že sběratelé dokáží o svých sbírkách se zaujetím vyprávět. Krásná výstava nejen pro děti, ale i dospělé, které mohli zavzpomínat na dobu svého dětství.

Pětimetrový kaktus v Rožďalovicích po půlstoletí rozkvetl.
Pětimetrový kaktus po půl století poprvé rozkvetl

K panenkám se dostala i děvčata z naší školní družiny v Berouně - Závodí. Koncem školního roku byla vyhlášena výtvarná soutěž na téma Moje panenka. Pochopitelně jsme nelenili a do výtvarného ztvárnění panenek jsme se vrhli. Naše obrázky pak putovaly dál a vítězem z naší družiny se stala Nikolka Levy. Blahopřejeme!

Autor: Květa Hrbáčková