Kouzlo projektu Konta Bariéry spočívá v tom, že si ho všichni účastníci upraví na míru. Letošní Run and Help je kvůli pandemii covid-19 netradiční, více virtuální. Zapojit se tedy může kdokoli, kdekoli a kdykoli. Minimální startovné je 20 korun a délka trati je zcela libovolná. Není nutné běžet, stačí se projít s rodinou nebo s kamarády. Běhat a pomáhat je možné až do 20. června 2021. Zájemci o účast se mohou do Run and Help přihlásit jednoduše na stránkách Konta Bariéry.

Stejně jako v předchozích ročnících mohou účastníci běhat i pro své handicapované kamarády, spolužáky nebo kolegy. Pro ty, kteří nikoho takového v okolí nemají, vybralo Konto Bariéry Ondru. Budeme běhat pro jedenáctiletého Ondřeje, kterému od narození chybí část levé ruky. Přesto je vášnivý sportovec, velmi rád jezdí na kole nebo lyžuje. Z výtěžku mu přispějeme na bionickou protézu.

Ilustrační foto.
Pochod Barrande a trilobit bude, avšak v omezené podobě

Ambasadorem letošního běhu je moderní pětibojař a olympionik David Svoboda. „Podporuji Run and Help nejen protože jsem sportovec a vždycky si rád zaběhám, ale také proto, abych tím pomohl těm, kteří to potřebují a zároveň přidal další motivaci ke sportu všem ostatním, kdo v dnešní době hledají náhradu za pohybové aktivity, které jsou jim nyní zakázány nebo omezeny. Run and Help tedy pomáhá dvakrát, těm, kdo sportují, a těm, kterým se přispívá,” říká Svoboda.

Předchozí ročníky nadchly tisíce účastníků, kteří mezi sebou dohromady vybraly 6 milionů korun. Pomoc přitom nikdy není imaginární. Každý účastník ví, ke komu konkrétně příspěvek putuje. Tímto způsobem jsme pomohli téměř 160 handicapovaným. Run and Help 2021 odstartuje v Kladně

Prvními účastníky charitativního běhu budou studenti Sportovního gymnázia Kladno. Na startovní čáru se kvůli mimořádným opatřením postaví symbolicky pouze dva z nich. Chtějí tak inspirovat své kamarády a další žáky a studenty, kterým se kvůli uzavřeným školám nedostává pohybu. Více informací naleznete ZDE.

O Kontu Bariéry
Od roku 1992 stěžejní projekt Nadace Charty 77, je první a dosud jedinou kontinuální sbírkou, které se více než dvacet let účastní desetitisíce dárců - svým pravidelným měsíčním příspěvkem pomáhají naplňovat a financovat program Konta Bariéry. Díky nim Konto Bariéry rozdělilo stovky miliónů korun a podpořilo tisíce projektů na zlepšení života lidí s handicapem a jejich plnohodnotné zapojení do společnosti.

Projekt Run and Help
Run and Help neboli Běhání, které pomáhá, je projekt Konta Bariéry. Jedná se o šňůru charitativních běhů, do níž se mohou zapojit jednotlivci i skupiny, například školy, školky, firmy, úřady, spolky ale i parta kamarádů nebo sportovní oddíl. Peníze, které běžci věnují, pomohou lidem se zdravotním postižením. Více o projektu se dozvíte ZDE

Autor: Jana Patková

Zpívání z karantény - Jakub Vostřák.
Poslechněte si! Jakub Vostřák zpívá lidem pro radost z karantény