1/ Objevujte nové způsoby komunikace

Stýská se vám po rodině a přátelích? Potřebujete něco rychle vyřešit s kolegy v práci? Spojte se přes skype, zoom, teams, nebo jiné komunikační platformy, kde můžete neomezeně nebo za menší poplatek pomocí svého počítače, tabletu nebo chytrého telefonu být neustále spolu. Samota a ponorková nemoc nejsou nic příjemného, kontakt s blízkými je skvělý způsob, jak se odreagovat, sdílet své pocity, probrat novinky z médií, nebo si vyměnit recepty na to, jak zahnat nudu. Navíc v případě pracovních porad a schůzek ušetříte spoustu času, kdy místo přejíždění stačí pouze pár kliknutí na počítači a jednání může začít.

2/ Vyhněte se bloudění mezi regály a frontám u pokladny

Dovážkové služby výrazně posílily svůj rozvoz a navíc nabízejí i nové speciální služby ve spojení s prémiovými obchody a restauracemi. Výhodou jsou také zvýhodněné akce pro stálé klienty nebo nízké poplatky za dopravu, díky kterým si můžete dopřát své nákupy z pohodlí domova. Prostřete si stůl s partnerem nebo rodinou a udělejte si krásný večer bez problémů a starostí, dlouhých nákupů a přemýšlení, co chcete vařit. Nudné pochůzky v hypermarketech vyříte online přes mobil nebo počítač, a možná si na tento komfort natolik zvyknete, že se pro vás stane součástí běžného života i v budoucnu až problémy s pandemickou situací skončí.

3/ Povolené svaly kvůli zavřeným posilovnám? Ani náhodou

K otevření a zavření posiloven došlo už před pár týdny, ovšem fitness centra a pohybová studia byly na tuto situaci připraveni předem, a proto nyní svým klientům běžně nabízí studiové lekce různých sportů online. Není problém účastnit se kurzů posilování, jógy, pilates nebo speciálních zátěžových cvičení. Živé přenosy jsou navíc příjemné, protože vás propojují se světem a vy máte přitom své vlastní pohodlí v domácím prostředí. Přímé přenosy podporují i nastavení denního harmonogramu, kdy si můžete svůj čas rozvrhnout na pracovní a relaxační část dne. Dost možná se vám tedy konečně povede dodržet novoroční předsevzetí o pravidelném cvičení, protože stačí jenom otevřít počítač a rázem jste uprostřed sportovního studia.

Práce z domu. Ilustrační foto
Práce z domu bude v letošním roce nový standard. Jak se z toho nezbláznit?

4/ Návštěvy pošty a komunikace s úřady

Prodloužený nouzový stav a vánoční svátky sice zpomalily život v celém Česku, ale to neznamená, že jde všechno odložit. Například pokud čekáte dítě a potřebujete požádat na úřadě o rodičovský příspěvek, jste v evidenci úřadu práce, čeká vás soud, stavíte dům a řešíte povolení, nebo jenom jednodušše potřebujete vyzvedávat obsílky na poště. Pořiďte si datovou schránku a díky přihlašovacím

údajům vám bude k dispozici také Portál občana, který slouží k elektronické komunikaci s úřady. Díky službám eGovernmentu většinu záležitostí vyřídíte online. Založení a používání datové schránky je včetně komunikace s úřady zdarma. Zřídit si ji může každý, a to na kontaktních místech veřejné správy Czech POINTu, tedy na poště a místním úřadu i mimo místo svého trvalého pobytu. Stačí vyplnit a podepsat žádost, vyčkat na potvrzovací e-mail s přihlašovacími údaji a datovou schránku mohou ihned používat. Datovou schránku pro fyzickou nebo podnikající fyzickou osobu může vlastník elektronické občanky nebo jiné elektronické identity učinit i on-line v Portálu občana bez předchozí návštěvy Czech POINTu.

5/ Dobrá nálada a chuť učit se novým věcem

Přestože spousta z nás musela v loňském roce něco obětovat a třeba i změnit zaměstnání, lockdown otevřel i prostor pro nové výzvy. Zatímco některé obory utrpěly velké rány a jejich budoucnost je nejistá, prostor IT a online komunikace zažívá obrovský boom. Pokud vám nechybí energie a rádi se učíte novým věcem, firmy působící na internetu raketově rostou a poptávají nové profese. Jestliže jste přemýšleli nad startem nové kariéry nebo založením vlastního start-upu, nikdy nebude vhodnější příležitost než nyní, kdy dochází k velkým změnám na trhu práce a stát je nakloněn podporovat nové platformy. Využijte svého talentu a nadšení a vrhněte se po hlavě do budování něčeho nového. Držíme palce!

Autor: Dagmar Schejbalová

Burza škol. Tentokrát ale v on-line režimu. Ilustrační foto.
Vyberte si svoji vysněnou školu na virtuálním veletrhu