Zde přinášíme tip od dvaaosmdesátiletého čtenáře Lubomíra Kouteckého, jak si doma připravit lahodnou tlačenku. Pan Lubomír ji vytváří i několikrát do roka. Do světlé tlačenky nepřidává vnitřnosti. S octem a cibulí pak pokrm podává. „Pochutnají si vždy vnoučata i pravnoučata,“ pochvaluje si čtenář.
Tlačenka podle Lubomíra
Suroviny:
1 kg vepřové plece, 1 vepřové koleno, 200 g vepřového bůčku, 1 vepřový jazyk, 6 vepřových nožiček, 2 cibule, 1 velký česnek, 1 velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru, černý pepř, nové koření, bobkový list, česnek, majoránka, sůl
Postup:
Koleno s nožičkami očistím a dám do hrnce, zaliji vodou, přidám lžíci soli a vařím asi čtyři hodiny. Do dalšího hrnce vložím plec a bůček. Přidám rozpůlené cibule, pár stroužků česneku, očištěnou zeleninu, bobkové listy, kuličky pepře a nového koření. Zaliji vodou a vařím, dokud maso nezměkne. Uvařené koleno a nožičky vyndám a oberu. Kůži nadrobno nakrájím. Uvařené maso z druhého hrnce také nakrájím na větší kostky.
Všechno pokrájené maso dám do čistého hrnce, přidám prolisovaný čerstvý česnek, majoránku, pepř a sůl. Zaliji vývarem z nožiček a přidám tři naběračky vývaru z masa. Dám na sporák, nechám rychle přejít varem. Poté případně ještě dochutím.
Ještě teplou hmotu promíchám a hned plním do sáčků na tlačenku. Naplněné tlačenky dám na plech a několikrát otočím. Obsah se tak uvnitř rovnoměrně rozprostře. Nakonec je i s tácem nechám v chladu odpočinout. Během chladnutí je pak ještě párkrát přetočím, aby se koření, maso a tuk neusadily na jedné straně.
Máte také svůj zaručený zabijačkový recept? Pochlubte se jím a pošlete nám ho na e-mail: skcstrednicechy@vlmedia.cz, my jej poté rádi zveřejníme. Přiložit můžete i fotografie.