Český svaz ochránců přírody k dnešnímu dni eviduje v akci Ukliďme svět více než 100 jarních úklidů. A další stále přibývají. Ukazuje se tak, že i přes složitou situaci, která nyní světu vládne, lidé nezapomínají na své životní prostředí. Do přírody se smí, což bohužel je vidět i na tom, že se plní odhozenými odpadky. K jejich úklidu lze využít jakoukoli individuální vycházku. Stačí si přibalit s sebou pytel, v němž posbíraný nepořádek z přírody odneseme. I drobný individuální úklid přírodě pomůže a i takovým se můžete pochlubit na webu či na facebookové stránce kampaně Ukliďme svět!

Libice nad Cidlinou.
Slavníkovci počtvrté: V Libici si Přemyslovci vyřídili účty s Vršovci

Navíc, počítáme s tím, že postupem času bude možné organizovat i tradiční velké úklidy. Jejich organizátory chceme podpořit nejen metodicky, ale i tradičními úklidovými pytli. A pro šéfy jednotlivých úklidů máme od společnosti ALPINE PRO i pěkná trička. Všichni, kdo věří, že letos úklidovou akci v rámci Ukliďme svět zorganizují, by si měli o zásilku pytlů a tričko požádat do 10. března. Ochránci přírody zároveň vyzývají, aby své úklidy na www.uklidmesvet.cz přihlašovali i ti, kteří materiální pomoc využít nepotřebují. „Získáme tak přehled o skutečných počtech proběhlých úklidů, což může motivovat i další případné zájemce o tuto akci,“ říká k tomu Veronika Andrlová, koordinátorka kampaně z Českého svazu ochránců přírody.

Uklízet v přírodě však lze už nyní. A aby taková vycházka spojená s uklízením byla ještě o něco zajímavější, připravuje ČSOP na každý měsíc tematickou soutěž, v níž se spojuje sbírání odpadků s pozorováním přírody. „V tomto týdnu končí zimní soutěž „Kdo zanechal svou stopu ve sněhu či blátě?“ a na konci týdne vyhlásíme další, jarní téma. Výherci každé soutěže se mohou těšit na zajímavé odměny. Také informace o aktuálních soutěžích najdete na webu www.uklidmesvet.cz,“ doplňuje Veronika Andrlová z ČSOP.

Koronavirus. Ilustrační foto.
Zaměřme se na to pozitivní, co ještě zůstává, radí psychiatrička Dagmar Křížková

Ukliďme svět je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky jako součást kampaně Clean Up the World. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a pohozené odpadky. Akci Ukliďme svět od roku 1993 organizuje Český svaz ochránců přírody. Do kampaně se každoročně zapojují tisíce dobrovolníků. V letech 2017–2020 se kampaň konala společně s kampaní Ukliďme Česko. Od roku 2021 pokračuje opět samostatně. Smyslem kampaně Ukliďme svět není však jen samotné uklízení odpadků – účastníci zároveň posilují vztah k přírodě s prostředí ve svém okolí.   

Autor: Veronika Andrlová