Na břehu řeky Vltavy stojí lobkowiczký zámek Nelahozeves – renesanční perla zdobená sgrafity a arkádovým nádvořím. Kromě honosných interiérů prezentující život české šlechty v 19. století se uvnitř ukrývá i galerie s obrazy světových umělců. Obdivovat budete moci díla od Brueghela, Rubense nebo Veroneseho. Nádvoří a okolí zámku se pak několikrát do roka zaplní trhovci, artisty a hudebníky, kteří se tu scházejí při různých slavnostech.

Tadeáš Peterka.
Mlaďas Peterka: Překvapili jsme sami sebe. Extraliga je můj sen i cíl

Naproti zámku stojí na první pohled nenápadný domek, ve kterém se ukrývá památník Antonína Dvořáka. Světoznámý skladatel se narodil ve skromných poměrech jako první z 8 dětí v domku čp. 12, kde Antonínův tatínek provozoval řeznictví a pohostinství. Byl to právě život na venkově, který světoznámého spisovatele tolik inspiroval k napsání svých nejznámějších symfonií. Seznámit se s jeho dětstvím i tvorbou můžete při prohlídce každou sobotu. A jak sám Felix Slováček říká: „Ve středních Čechách je mnoho působivých míst, kam se rád vracím a Nelahozeves je rozhodně jedním z nich.“

Na zámku Veltrusy je i byt generála Laudona

Hned na protilehlém břehu Vltavy stojí zámek Veltrusy s jeho charakteristickou podobou. Rubínově červená fasáda a půdorys do písmene „X“ jsou dílem jednoho z nejpřednějších barokních architektů v Čechách, Giovanniho Battisty Alliprandiho. Stavitelem byl český místodržící Václav Antonín Chotek, který zajistil pro starý šlechtický rod navrácení titulu hrabat a z Veltrus učinil reprezentativní sídlo Chotků. Po ničivé povodni v roce 2002 je zámek stál postupně rekonstruován, přesto lze navštívit anglický park doplněný o plno menších staveb i některé zámecké prostory. Kromě reprezentačních prostor se při prohlídce podíváte i do bytu generála Laudona, který na zámku krátce pobýval. 

Bývalé stáje v objektu čp. 102 na Václavském náměstí v Kněževsi.
S přeměnou bývalých stájí na komunitní centrum a muzeum se začne na podzim

V teplých letních dnech oceníte chladivou vodu i přívětivý stín skal. V městečku Mšeno, na úpatí skalního města Kokořínsko, naleznete plovárnu ve stylu art deco. Byly postaveny v období první republiky, kdy byl bazén napouštěn skalním pramenem. Ostatně tento způsob je využíván dodnes. Kromě plavek si nezapomeňte vzít i svojí oblíbenou knihu a odpočiňte si od shonu všedních dní. Jsou-li vám lázně povědomé, pusťte si před návštěvou český hudební retrofilm Rebelové, který se zde natáčel a prožijte vlastní letní lásku. Mšeno jsou také ideálním výchozím bodem pro návštěvu skalního města Kokořínsko. Vydat se odsud můžete na oblíbené Kokořínské nebo méně známé Jestřebické pokličky. Přes Romanov se pak dostanete do skalního bludiště či do Boudecké rokle.

Autor: Linda Dlouhá