Podle Hanče jsou na vině jarní sucho a mrazíky, které přišly právě v době, kdy měly jahodníky kvést. „Teprve teď při sklizni se rostliny vzpamatovávají, ale poškozenou úrodu už nic nenahradí,“ říká majitel jahodárny, podle kterého ovoci uškodily také pozdější deště.

„Když je jahoda zralá a naprší vám za dva dny čtyřicet až šedesát milimetrů vody, popraská, začne hnít a zničí se,“ vysvětluje Milan Hanč. Rostliny, vyšlechtěné pro zdejší klima, přitom podle něho zažívají kvůli změnám šoky celá poslední léta. Svůj podíl na jejich poškození nesou i teplé zimy.

„Myslím si, že loňský ročník byl hodně suchý, vůbec nepršelo. Úroda ovšem byla ovocnářsky zajímavá, protože když neprší, ovoce neshnije, třešně nepopraskají, meruňky na stromech nehnijí,“ říká Milan Hanč, který zároveň přiznává, že letošní horší úroda meruněk a třešní stojí částečně i za vysokou návštěvností samosběrů jahod. Hlavní důvod velkého zájmu ale vidí v nedostatku jahod jak u profesionálních pěstitelů, tak zahrádkářů. A v nárůstu cen v obchodech.

Samosběr jahod v Podolí na Brněnsku.
Čerstvé a levnější. Lidé si chodí pro jahody přímo na pole, míří jich tam davy

„Cena stoupla na začátku sezony místy až na dvě stě korun, a zákazník si řekl, že bude lepší si ovoce jít někam nasbírat, protože ho to vyjde levněji,“ připomíná říká majitel jahodárny, kde byla cena kila při samosběru 69 korun.

Samosběr je záležitost rekreační, ale i zdravotní

Svou roli v návštěvnosti sehrála i koronavirová krize. „Když byla spousta věcí zakázaných, lidé se rozhodli, že si udělají vycházku a zkusí si natrhat košíček jahod,“ míní Hanč. Samosběr přitom podle něho není jen záležitostí rekreační, ale i zdravotní. „Člověk se projde, protáhne si tělo, vyzkouší si, co je samosběr za práci. Myslím si, že v dnešní době je něco takového zážitek,“ dodává majitel vraňanské jahodárny, kde si každý z návštěvníků nasbíral v průměru zhruba pět kilo jahod. Na samosběr zavítali nejen lidé z Mělnicka, ale i ze vzdálenějších míst, což ovlivňovala situace pěstitelů v jiných regionech.

Letošní rok tak představoval pro samosběry na Mělnicku z hlediska návštěvnosti naprostý opak spíš klesajícího trendu posledních let. „Při ekonomickém růstu lidé postrádají čas a mají více peněz. Sbírání jahod je pro ně naprosto zbytečné. Koupí si v obchodě tři, pět, deset kilo jahod za zhruba tisíc korun, udělají si z nich, co potřebují, a nemusí nikde nic sbírat,“ podotýká Milan Hanč.

Na Mělnicku už samosběr skončil, zájemci musí zamířit do vzdálenějších míst, třeba na sever do Cítolib, Žiželic, Havraně nebo Droužkovic.

Paní Plekancová zastoupila nepřítomného Tomáše Plekance // Hvězdy Kladna - Česká republika legendy 3:4 (sn), utkání na oslavu 60. narozenin Milana Nového
Plekancová má na napětí jahody, táta Řepík panáčka

Jiří Štraub