„Tvrdí se, že v roce 1893 udělali první lyže v Krkonoších, konkrétně truhlář Soukup, ale je dokázáno, že už o tři roky dříve, v roce 1890, si hajný Karl Palezcek ve Schwarzenberských službách vyrobil první lyže nejen na Šumavě, ale i v Čechách, a jako první s nimi zdolal Smrčinu. Popisuje, že nahoru to jakžtakž šlo, ale dolů to bylo strašné,“ vylíčil Kintzl, jehož jméno znají dobře nejen příznivci seriálu Policie Modrava.

I nadpřirozené bytosti v podobě Mikuláše, anděla a čerta budou muset dodržovat bezpečný odstup a mít nasazený respirátor.
Nadílka bez úlev. Mikuláši vyrazí s respirátorem, čerti si odstup změří vidlemi

Dodal, že tvrzení podporují paměti Oto Paleczka, který byl vnukem prvního tvůrce lyží. Dědeček mu to vše vyprávěl a on to zaznamenal. Potvrdil to i prapravnuk Raimund Paleczek, od něj má Kintzl i fotku Karla Paleczka, která bude předlohou dřevěné sochy, jež tuto památeční událost bude připomínat.

„Šumava má i další prvenství. Už v roce 1911 zde byl v rámci seveřanských her Českého ski klubu Plzeň pořádán první závod ve sjezdu z Pancíře. Dalším je to, že se tu jel první závod ve slalomu, který sem v roce 1923 přivezli plzeňští bratři Langové, průkopníci lyžování. Slalom se jel na Železné Rudě od Belvederu. Tato tři prvenství chceme příští rok, až sochu odhalíme, připomenout, aby se vědělo, že i na Šumavě se psaly dějiny lyžování,“ uvedl známý Šumavák a dodal, že socha bude stát na Pancíři, kde se každoročně koná sjezd v historických kostýmech.

Padesát tisíc korun 

Potřebné finance už jsou vybrány. „Když s tím Emil Kintzl přišel, hned jsme se toho chytili, myšlenka se nám moc líbí. Nenásilnou formou jsem vyhlásil sbírku a díky členům oddílu a jejich blízkým jsme již dali dohromady potřebnou částku na sochu, která činí zhruba 50 tisíc korun,“ řekl Deníku předseda SK Sokol Špičák Petr Pohanka s tím, že by se mu moc líbilo, kdyby se odhalení sochy spojilo například s výroční členskou schůzí klubu na Pancíři.

Židenické důchodce naočkovali ve čtvrtek vakcínou Pfizer/BioNTech ve Vojenské nemocnici.
Vypjatá situace v nemocnici v Brně: za krize odjel šéf na hory, pracovníci zuří

Sochu bude vyřezávat David Fiala, jeden ze žáků známého velhartického řezbáře Karla Tittla. „Potěšilo mě, že jsem byl osloven. Lyžaře vyřežu z dubového dřeva, které vydrží venku nejdéle. Dub si sám v lese vyberu, aby byl opravdu kvalitní,“ informoval řezbář, který žije přímo pod Řípem.