Na největší nápor obtížného bzučícího hmyzu by se podle něj měli nezvykle připravit lidé v blízkosti řeky Moravy u Tvrdonic. „Při posledním monitoringu jsme tam napočítali v instalovaných pastích přes tisíc komářích samiček. To je paradoxně mnohonásobně víc, než v tradičním komářím ráji v Kančí oboře na Soutoku u Lanžhota. Tam jich bylo jen kolem stovky,“ uvedl Oldřich Šebesta.

Přitom zhruba před třemi týdny se lesníci u Tvrdonic snažili na doporučení hygieniků zničit komáří larvy postřikem. „Ošetřili jsme podmáčené lokality v lužním lese v polesí Tvrdonice. Jde o lesy v nivě řeky Moravy mezi Hodonínem a Lanžhotem,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Autobusovou dopravu v Pardubickém kraji přebírají noví dopravci
Nevydařená premiéra nového dopravce v Pardubickém kraji. Nevyjely desítky spojů

Doposud podle Šebesty komárům nepřálo sucho. „Například v oblasti Soutoku při nedávných umělých záplavách se voda rychle vsákla do vyschlé půdy, nevznikly tůně a komáři se nerozmnožili. To se ale v posledních deštivých dnech otočilo,“ vysvětlil Šebesta.

A tak před bzučícím hmyzem utíkal o víkendu také Martin Jonáš i z lesů kolem Dyje na Znojemsku. „Chtěl jsem pořídit pár fotografií přírody, nedalo se stát na místě. Dotěrní komáři mě nenechali,“ ukazoval štípance muž.

Na základě pozorování odborníci předpokládají, že nápor komárů mohou lidé očekávat do týdne. Zkontrolovat by si podle nich měli i domácí nádrže na vodu na zalévání. „Po dobu deštivých dnů, lidé zahrádky nezalévali, voda v nich stála a nyní se z ní líhnou larvy. Lidé si komáry pěstují rovnou pod okny,“ upozornil Šebesta. Doporučil larvy vybrat sítem nebo vodu s nimi vylít.

Právě z takzvaných domácích komárů se asi před třemi lety objevila v Česku i obávaná západonilská horečka. Jedna žena na virové onemocnění přenášené komáry zemřela. „Na její zahradě bylo nalezeno v barelech plno komářích larev,“ podotkl Šebesta.

Maďarská prezidentka Katalin Nováková dostává květinu, kterou připravily hradecké studentky, od prezidenta Miloše Zemana.
OBRAZEM: Chvíle napětí. Studentky připravovaly kytici pro maďarskou prezidentku

Prvenství mezi oblastmi jižní Moravy nejvíce sužovanými komáry patří tradičně okolí soutoku Dyje s Moravou u Kančí obory na Břeclavsku. Následuje Hodonínsko s lokalitou u Veselí nad Moravou a Moravského Písku. V době plošných záplav se pak daří komárům také v okolí Židlochovic na Brněnsku. „Plošná kalamita nyní nehrozí, situace se vyvíjí v každé lokalitě jinak,“ dodal Šebesta.