Ve Vehovicích i Petrovicích polští pohraničníci odbavují od pondělí do pátku, a také časy jsou přizpůsobené pracovní době a potřebám pendlerů. Ti většinou brzy ráno míří do práce v České republice a vracejí se odpoledne nebo večer.

Při rekonstrukci běžeckého oválu počet drah zůstane zachován, ale současnou škváru nahradí povrch z polyuretanu. Ten bude také v multifunkčních sektorech pro technické disciplíny. Travnaté plochy  budou sloužit pro vrhačské disciplíny a také jako fotbalov
Atletický stadion v Krnově bude do roka jako nový, i s tribunami

Na nedostatek přechodů si dlouhodobě stěžovali zejména polští pendleři z Hlubčicka, kterým chybělo vhodnější místo k překročení hranice při cestách na Krnovsko a Opavsko. Cesta přes přechod Chałupki a Bohumín pro ně znamenala okliku a třeba sto kilometrů navíc. Proto už dříve předseda polské vlády Mateusz Morawiecki na toto téma hovořil s aktivisty i zástupci samospráv v pohraničí o možnosti lepší prostupnosti hranice pro přeshraniční zaměstnance.

Zastánci nových přechodů argumentovali, že to nezpůsobí žádné další náklady, protože u každého zavřeného přechodu stejně musí patrolovat pohraniční hlídka. Stačilo dát uniformovaným strážcům hranic jen pokyn, že mohou po kontrole pouštět pendlery, kteří mají v České republice smluvně zajištěnou práci.

Ilustrační foto.
Koronavirové obžaloby u soudu. V Ostravě řeší i krádež holicího strojku

Poláci pracující v České republice samozřejmě kromě pracovní smlouvy musí na hranicích také ukázat potvrzení o bezinfekčnosti. Některé české firmy přispívají svým přeshraničním polským zaměstnancům na pravidelné koronavirové testování.