Na to, že se v některých krajských nemocnicích mohou nově nechat vyšetřit na přítomnost onemocnění Covid-19, jež nový koronavirus způsobuje, i samoplátci, kteří nemají patřičné doporučení (tedy takzvaně zájemci „z ulice“), nyní upozorňuje krajský úřad. Konkrétně touto možnost připomíná v souvislosti s odběrovými centry v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi a v Oblastní nemocnici v Kladně.

Plošné testování protilátek proti SARS-CoV-2 (COVID-19) v Moravskoslezském kraji, 2. května 2020 v Ostravě.
ON-LINE: V pondělí přibylo 38 nových případů koronaviru. Uzdravilo se 3807 lidí

Obě nabízejí test PCR (laboratorní rozbor vzorku získaného stěrem z nosohltanu) za 2900 Kč; kladenská nemocnice nabízí rovněž rychlotest z kapky krve za 250 Kč (a to včetně vystavení potvrzení o výsledku). Zatímco v případě rychlostestu je výsledek oznámen na místě zhruba do 20 minut, u PCR testů je třeba na sdělení laboratoře počkat dva dny.

  

O výsledku laboratorního zkoumání je pak testovaný informován v Mladé Boleslavi pomocí sdělení v zalepené obálce, připravené na konkrétní jméno na hlavní recepci (přičemž je třeba počítat s tím, že dojde na prokazování totožnosti pomocí občanského průkazu nebo cestovního pasu); v Kladně budou výsledky sdělovat elektronicky na kontakt, který klient udal při odběru vzorku. V obou případech platí, že se zájemci musí objednat předem na konkrétní termín – a to prostřednictvím registračního formuláře na webových stránkách vybrané nemocnice.

Rychloopravna obuvi v Mostě
PŘEHLEDNĚ: Ministři opět naordinovali lidem nové změny pravidel

Také způsob placení se u obou nemocnic liší, byť částka 2900 Kč za PCR test je shodná. V Mladé Boleslavi je třeba nejprve navštívit nemocniční pokladnu a na odběrové místo přijít už s dokladem o provedené úhradě. Pro firmy, které mají zájem nechat otestovat své zaměstnance, však zde existuje i možnost platit fakturou na základě objednávky. V Kladně se platí přímo na odběrovém místě; z hygienických důvodů je to možné pouze s použitím platební karty.