Sčítají i další škody. „Máme podmáčené stropy, podlahy a zničený nábytek,“ vypočítává Kynická. „V neděli navíc přišla další průtrž, která nás opět vytopila. Proteklo to až do spodního patra,“ stýská si.

Odstraňování škod po tornádu v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku
Na opravy i základní potřeby. Rodiny postižené tornádem si rozdělily 170 milionů

Dům ale snad půjde zachránit. „Byl tady statik a říkal, že by měl vydržet. Na konečný verdikt ale ještě čekáme, protože se nemohl podívat na střechu, která byla přikrytá. Přijede proto ještě jednou, tak uvidíme,“ prozrazuje s nadějí v hlase Kynická.

Vrásky na čele ale celé rodině dělá předpověď počasí. „Zrovna na dnešek hlásili krupobití. Doufám, že se nám to vyhne,“ svěřuje se žena v úterý dopoledne se svými obavami.

Dočasný azyl v městském bytě 

V současné době našli Kyničtí dočasný azyl v městském bytě. „Bydlíme teď na Pražské, protože u nás by to nešlo. Neteče nám tu ani teplá voda a nejde kotel. Chodíme sem vždy ráno, odklízíme škody a večer se pak vracíme,“ popisuje Iveta Kynická.

Kromě jejich domu bouřka výrazněji poničila ještě další dva. „Postiženým jsme nabídli náhradní ubytování, než si vyřeší vše potřebné. Naši nabídku využily dvě rodiny, třetí se na nás neobrátila,“ komentuje havlíčkobrodský starosta Jan Tecl.

Starý Plzenec - meandr řeky Úslavy, zaplavené louky
Bouřky v ČR: Vydatný déšť zvedl hladiny řek, lidé zůstali bez elektřiny

Brodskou část Vršovice, kde Kyničtí bydlí, bouřka zasáhla opravdu výrazně. „Muselo to jít v pruzích. Sousedům pod námi to vzalo tašky z jedné strany střechy a v zahrádkářské kolonii, která je nad námi, popadaly stromy,“ přibližuje Kynická. „Nic podobného rozsahu se tady nikdy nestalo,“ dodává.

To potvrzuje i starosta Tecl. „Nepamatuji si, že by k něčemu takovému někdy došlo. Byl to opravdu masakr,“ přidává se.

Obrovská vlna solidarity 

Mezi místními se ale ihned zvedla obrovská vlna solidarity. „To bylo něco úžasného. Ještě ten večer k nám přijeli a pomáhali nám. Chtěla bych poděkovat všem sousedům, kolegům z práce, městu, panu starostovi, technickým službám a hlavně hasičům. Jsem všem nesmírně vděčná,“ říká dojatě Iveta Kynická.

U Čížové na Písecku zabil spadlý strom dva lidi v autě.
Českem se přehnaly bouřky. Na Písecku spadl na auto strom, zemřeli dva lidé

Od čtvrtka 8. července do pátku následujícího dne hasiči na Havlíčkobrodsku zasahovali u celkem 270 událostí. „Šlo především o popadané stromy a větve, poškozené střechy a čerpání vody ze sklepů,“ informuje na závěr mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.