Je to způsobené tím, že tyto plovoucí ostrůvky lakušníku mohou vzniknout pouze tam, kde mají optimální podmínky. Rostlinky potřebují dostatečně rychlou vodu, která je provzdušňuje, ale proud nesmí být zase příliš silný, aby lakušníky neodnesl. Někde proudí voda příliš pomalu, jinde příliš rychle. Proto jsou tyto kvetoucí ostrůvky poměrně vzácné.

"Lakušník někteří vodáci vytrhávají a baví se tím, že si jej nasadí na hlavu jako vlasy. Ne nadarmo se lakušníku říká vodníkovy vlasy. Ty bychom ale měli nechat pro skutečné vodníky – jinak bychom tuto krásnou vodní rostlinu nemuseli při splouvání našich vod za chvíli vidět," uvádí informační portál o vodě nase-voda.cz.

Svojí unikátní historickou stříkačkou se hasiči z Přepych blýskli i na Dni bezpečnostních složek v Dobrušce. Uprostřed Josef Marek.
Republikový unikát. Více než stoletá stříkačka z Rychnovska má trojí pohon

Lakušník vzplývavý je příbuzným pryskyřníků. Jedna lodyha se může natáhnout v proudící vodě až šest metrů, takže vodáci s ním zažívají spoustu veselých příhod. Měli by ale vědět, že zatímco u nás je tento lakušník celkem běžný, na Slovensku už je považován za silně ohrožený druh a je chráněný zákonem.

Domov vodního hmyzu 

Laktušníky jsou sice téměř ve všech našich řekách, ale jen málokde mají vhodné podmínky pro vznik plovoucích kvetoucích ostrůvků. Povodeň 1997 lakušníky v řece Opavici zdecimovala. Rozmnožují se pouze vegetativně odtrženými částmi, které unáší voda. Proto jejich návrat proti proudu trval tak dlouho. Teď už je tato fascinující podívaná každoroční atrakcí Holčovic.

Otava a tábořiště v Sušici.
Vodáci na západě Čech si ještě počkají. V řekách je málo vody

Krása kvetoucího lakušníku vzplývavého v Opavici potěšila nejen estéty, botaniky a hmyzí opylovače, ale také rybáře. Pod hladinou se totiž táhnou několikametrové lodyhy lakušníku, které vytváří prostředí pro bohatý vodní život. Jsou útočištěm rybího plůdku i vodního hmyzu, kterým se ryby živí.