Musí vás těšit, že jste do puntíku splnili cíl, s nímž jste do sezony šli.
Udělali jsme první krok, čeká nás ale ještě tvrdá řehole. Náš los, zejména na úvod jarní části soutěže, je strašně těžký.

Existuje něco, s čím byste za podzim neměli být v Zápech spokojení?
Je pravda, že až na nějaké drobnosti se nám vesměs daří. Mám velkou radost, že náš kalendář pro rok 2019 doprovází loga zhruba čtyřiceti silných partnerů. Kdo si někdy tuto práci zkusil, musí uznat, že to není legrace. A když se vám daří přesvědčit ke spolupráci renomované firmy, tak to je signál, že svou práci asi neděláte nejhůř.

Co stojí za tím, že jste soupeřům tak výrazně unikli?
Hrajeme ČFL už řadu let a mnohdy jsme takzvaně dojeli na úzkou a nekvalitní lavičku. To jsme letos eliminovali a v řadě zápasů právě náhradníci rozhodli o našem úspěchu.

Jak se na výkonech podepsaly letní posily?
Posilou se ukázal, a to jsme čekali, Pavel Hašek, syn velkého sparťana, kterého jsme angažovali pro jeho hravost a chuť řešit obranné situace konstruktivně. Postupně do týmu, po své další štaci s pány Zelenkou a Čapkem za malým – zahrádkářským fotbalem, jak já Frantu zlobím, znovu zapadl a odehrál výborné pasáže Hakl. Víc jsme samozřejmě čekali od Jukla, který měl být vedle Matějky našim střelcem, a to i z přímých kopů, ze kterých se nám už léta, po odchodu Kalivody, nedaří skórovat. Celkem dobře se jevil Stehno zakoupený ze Slavie, ale chtěl větší herní praxi, a tak jsme ho půjčili do Kolína. Ze Žižkova se vrátil Jelínek, začal úžasně, ale postupně trochu nepochopitelně vadl a závěr proseděl z velké části na lavici. Jeho osm gólů nám ale pochopitelně pomohlo.

Fotbalisté Milovic (v bílém) v utkání I.B třídy.
Excelentní Vlačiha téměř jako Modrić. Přesně víme, jak hrají fotbalisté Milovic

Zdá se, že hráče nikterak nesvazovala veřejně proklamovaná ambice porvat se o druhou ligu?
Máme dlouhou dobu budovaný tým, ve kterém jsou kmenově hráči vesměs SK Zápy. Nechceme jít cestou neustálých krátkodobých angažmá, kdy je někdy hráči šum a fuk, jak dopadne závěr soutěže, protože je už zase na odchodu. A když se vyhrává, nervozita opadává. O ambicích na druhou ligu stále mluvíme velmi pokorně, protože to pro nás není vůbec jednoduché. Cíl do kabiny proto dál zní vyhrát ČFL.

Hodně emocí vzbudil zápas s tehdy druhou Dobrovicí. Jak jste diskusi, kterou rozvířili hosté, že vašemu týmu pomohli a pravidelně pomáhají rozhodčí?
Dobrovice je vyhlášena, že neustále brečí a hází svá zaváhání na rozhodčí. Měl jsem takový dojem, že po našem vzájemném zápase někteří jejich funkcionáři sežrali udičku s návnadou od redaktorů Sportu v pokusu opět očernit Romana Berbra a jeho spolupracovníky ze Strahova.

Pověst soutěže utrpěla také vyjádřením vedení Živanic, podle kterého rozhodčí straní jen týmům, které platí. Co říkáte na celou kauzu? A je podle vás ČFL takovou žumpou, jak popsali Živaničtí?
Kdybych byl přesvědčen jako ten spisovatel ze Živanic, že je ČFL takovou žumpou, tak bych ji nehrál a zůstal třeba v divizi, kde se Živanickým loni tak dařilo. Když každoročně vidíme ten jarní boj o udržení v ČFL, kdy nikdo nechce spadnout, tak to bude s tou údajnou žumpou asi trochu jinak.

Po skončení podzimní části se vynořily informace, že pět klubů včetně vašeho by nemělo ČFL vůbec hrát kvůli nedostatečnému počtu mládežnických týmů. Jak vnímáte věty, že by týmy měly být vyloučené, což v rozhovoru potvrdil i Roman Berbr – zároveň ale doplnil, že soutěž tím nehodlá zničit?
K otázkám kolem mládeže mám jednu úplně čerstvou odpověď. Minulou sobotu došlo k setkání s vrcholnými funkcionáři FK Brandýs a FK Slavoj Stará Boleslav a byl vysloven předběžný souhlas se začleněním SK Zápy do už úspěšně běžícího projektu s mládeží obou zakladatelů. Pro všechny zúčastněné podle mého názoru racionální pokus řešit tuto složitou otázku a možnost využít nějaké prostředky výhodněji, než je avizované placení pokut.

Martin Fuksa v akci
Sportovní kroužky: Jak děti nalákat ke sportu?

Problém s mládeží mají i vaši sousedé z Jiren. Co říkáte na nečekaně nelichotivou pozici Viktorie? Je v jejich silách soutěž ještě zachránit?
K situaci u našich sousedů v Jirnech se nechci moc vyjadřovat, oni ty naše zápasy už nemají takový náboj jako v minulosti, takže je to soupeř jako každý jiný. V případě jednoho sestupujícího Jirny určitě nesestoupí.

Zpět k vašemu mužstvu – co by se muselo stát, aby váš tým na jaře prohospodařil desetibodový náskok?
Na prohospodaření deseti bodů stačí jediné: čtyřikrát při stoprocentním zisku pronásledovatelů prohrát.

V minulosti jste marně usilovali o získání licence k účasti v profesionálních soutěžích. Změní se díky vašemu náskoku nějak přístup k této nutné stránce postupu? Zvládnete případně splnit veškeré náležitosti včetně vyřešení hřiště, kvůli kterému jste v minulosti nemohli výš?
Bylo by prima, kdyby se nám podařil start do jarní části soutěže, a poměrně záhy tak potvrdili naše postavení v tabulce. Pak bychom měli čas řešit případný problém licence pro profesionální soutěž. Doposud jsme tento problém řešili s velkým časovým mankem. Splňovat ale podmínky licence v době, kdy vůbec netušíte, jak sportovně dopadnete, to mě nebaví a dělat to nebudu. Mělo by být pro ten první rok pro nováčka nastaveno trochu více benevolence – nebudeš dodržovat licenční pravidla, tak pro další rok z hrušky dolů a vrať se, odkud si přišel. Mělo by platit, že vítěz bere vše. Já jsem přesvědčený, že už dvakrát bylo neudělení licence SK Zápy cestou k zvýhodnění jiného vyvoleného klubu. Takže bych to rád zkusil do třetice. Na druhou stranu nezapomínám, že Zápy mají osm set obyvatel.

Dají se během zimní přestávky očekávat změny v kádru vašeho mužstva?
Nějaké okysličení proběhne, víme, kde nás tlačí střevíc. Zatím se určitě do zimní přípravy zapojí opět už zmiňovaný Stehno. Co se týká odchodů, žádný velký úprk nečekám. Kluci drží pohromadě a nemají se až tak špatně.

Stefan Simič
Jsem opravdu šťastný, říká stoper Simič po dramatické premiéře v dresu AC Milán