V Polsku chtějí znovu započít s fotbalovou ligou v květnu, k tomu ale zbývá ještě doladit spousta věcí. Hlavně to, v jaké podobě takové zápasy budou probíhat, aby bylo vše co nejbezpečnější.

On-line ke koronaviru ZDE.

V českém fotbale se zatím mluví o omezeném počtu osob na utkání, přísných hygienických podmínkách či pochopitelně absenci diváků. V Polsku ale jdou v bezpečnostních opatřeních ještě dál.

Tak co třeba rozhodčí? Tamní odborníci se zamysleli nad tím, že by se jako rizikové mohlo jevit pískání do píšťalky, při němž mohou od sudích směrem k hráčům létat malé části slin, což, vzhledem k tomu, jak se koronavirus nového typu velmi často přenáší, není úplně ideální.

24. kolo FORTUNA:LIGY, Slavia - Sparta
Fotbal má zelenou. Ale… Je tu snaha nedohrát i otázky

Proto by mohlo být to, co je na první pohled pro hlavního arbitra nejdůležitější, vyřazeno ze hry a nahrazeno speciálním elektronickým zařízením. Rozhodčí by podle webu przegladsportowy.pl v takovém případě používal tlačítko, díky kterému by směrem k hráčům vysílal tři různé zvukové signály.

Použití píšťalky by totiž bylo nejen potenciálně nebezpečné, ale vlastně i nemožné. Sudí by totiž do utkání mohli nastoupit v ochranné přilbě, nebo minimálně masce. A i navzdory tomu se mají vyvarovat kontaktu s hráči v malé vzdálenosti.

Brno 8.3.2020 - domácí FC Zbrojovka Brno v červeném proti FK Baník Sokolov
Krize, snížení platů, pomoc. Fotbalisté nejsou milionáři

Těžko říct, jestli bude možné dodržovat tu tak často proklamovanou dvoumetrovou vzdálenost, každopádně za porušení tohoto bezpečnostního pravidla by mohl hrozit hráči i karetní postih. Mimochodem, o použití přileb či ochranných masek se uvažuje i v případě fotbalistů.

A když už jsme u rozhodčích, ani videorozhodčí nezůstanou tak, jak je známe. Vlastně nemají zůstat vůbec. Vzhledem k tomu, že osoby zúčastněné na systému VAR, bývají během utkání v poměrně stísněném a malém prostoru, což je vysoce rizikové, v Polsku jej ve zbytku ročníku patrně nebudou moci využít.

Uvidíme, zda se některým z těchto nápadů nechají inspirovat i v tuzemském fotbale, který by rád svou sezónu také už brzy dohrával.

Zdeněk Zeman na lavičce AS Řím.
Trenér Zeman by ligu nedohrával. Nejsou správné podmínky, tvrdí zkušený kouč