Společně za čistý fotbal. Banner tohoto znění mají na svém hřišti jen pár kroků od střídaček. Podstatu sdělení se tým fotbalistů Staré Boleslavi snaží naplňovat i mimo své království. Důkazem budiž druhé jarní utkání Slavoje v I. B třídě. Jeden z boleslavských hráčů v Dolním Bousově rozhodčímu rozmluvil penaltu, kterou na něj původně odpískal.

Zápas patnáctého kola v nejnižší krajské třídě byl jedním z mnoha na této úrovni. V očích rozhodčího Jahody nic zvláštního nepřinesl, jak napsal i ve svém hodnocení v zápise o utkání. Něco ovšem přece.
Aby „faulovaný“ hráč přišel za sudím po odpískané penaltě a vysvětlil mu, že o faul nešlo? To se na trávnících rozhodně neděje každý víkend. Hostující kapitán Jiří Novák (39) tak učinil za nepříznivého stavu 1:3.
Případného kontaktního gólu, který by zápas na půdě jednoho z týmů hrajících o čelo skupiny, se sice hosté z Prahy-východ nedočkali, slov uznání ovšem ano. „Takových hráčů se dneska už moc nevidí,“ ocenil kouč Bousova Luděk Holub počin bývalého obránce Plzně či Jablonce s 68 starty v první lize.

Česko vs. Švýcarsko
Hokej se Švýcarskem omezí v Příbrami dopravu

On samotný po utkání své gesto neřešil. „Lepší by bylo psát, že jsme tam vyhráli,“ pousmál se bývalý člen úspěšné reprezentace v malé kopané.

Nevšední události předcházel jeho souboj s domácím gólmanem v pokutovém území. „Špatně jsem přebral míč, šel do souboje s brankářem a spíše jsem šlápl na nohu jemu, měl jsem to lépe vyřešit a souboj ustát,“ vylíčil moment, po kterém se pískala penalta. Ale nekopala. Sudí svůj původní verdikt neváhal poopravit.

„Rozhodčí to měl těžké na posouzení. Začalo se o tom diskutovat, já mu řekl, že nebyla a on ji správně odvolal. S kluky jsme to dál neřešili, se soupeřem jsme si plácli a jelo se dál. Kdybych dal gól, nic by se neřešilo,“ dodal se vší skromností Jiří Novák. Favorit přidal ve zbylém čase ještě gól na 4:1. Nebyl ovšem jediný, kdo v utkání vyhrál…

V případě Staré Boleslavi přitom nejde o první podobný kousek. Téměř přesně před dvěma lety si parta okolo hrajícího předsedy klubu Josefa Matějovského, staršího bratra boleslavského špílmachra Marka, ve stejné třídě úmyslně vstřelila vlastní gól. Učinila tak na protest proti verdiktu rozhodčího Poláka, který hostům z Ovčár neuznal pro všechny ostatní zcela regulérní gól.

„Klobouk dolů před vámi, fair play ještě nevymřelo. Gratulace nejslušnějšímu klubu v ČR. Raději půjdu na vás než na ligu,“ smekali tehdy někteří příznivci. Důvod zaplesat mají i tentokrát.

FC Viktoria Plzeň x FK Mladá Boleslav
Senzace! Boleslav urvala u lídra výhru i v deseti