Po podzimní části soutěže se nacházíte na 12. místě. Od spokojenosti máte, předpokládám, daleko?

Já bych spíš zmiňoval bodový zisk, protože tabulka ve spodní části je v celku vyrovnaná. Každý bod je důležitý hlavně pro jarní část. Máme osmnáct bodů a myslím si, že jsme mohli mít o tři až čtyři body víc.

Dokonce jste i dodrželi tradici z minulých ročníku. Venku jste ani jednou nebodovali, doma naopak prohráli pouze s Jílovištěm…

Máte pravdu, tradici jsem přebral. Bohužel, jediný zápas, který jsme v domácím prostředí prohráli, byl ovlivněn i tím, že jsme nebyli v ideální sestavě. Citelně nám chyběl v obraně Šmíd, takže jsem to trochu i tušil. Navíc jsme dohrávali v deseti. Na druhou stranu musím říci, že ať to bylo s Cerhovicemi, nebo třeba s Voticemi, tak pouze díky výborným výkonům Jardy Kukly a velkému štěstí jsme naplno bodovali. Klobouk dolů před kluky, že tyto těžké duely zvládli.

Oproti tomu venku je to velká bída…

Je to dáno i tím, že jsme ani v jednom zápase nebyli kompletní. To se sice dá říci i o domácích duelech, ale tam alespoň na hráče působí domácí prostředí a hřiště pozitivněji. Na venkovních hřištích jsme zbytečně ztratili body v Kosoři, kdy jsme soupeři nabídli dvě naprosto laciné branky po malých domů z poloviny hřiště. I v Mníšku jsme sahali po bodech, tam nám citelně chyběl Korčák a bodovat jsme měli i v Černolicích.

To byly těsné prohry. Naopak v Libušíně, v Klecanech či v Jílovém jste dostali pořádné nakládačky…

A paradoxně v Jílovém jsme předvedli náš vůbec nejlepší venkovní výkon. Po poločase jsme prohrávali o dvě branky, domácí jsme přitlačili a měli šance, ale místo toho, abychom vyrovnali, tak jsme dostali třetí gól a bylo po zápase. Ale měli jsme tam minimálně šest tutovek. V Libušíně jsme zcela vyhořeli, v Klecanech, kde jsme dostlali sedmičku jsem nebyl, ale kluci mě velmi zklamali.

Byl to váš nejhorší výkon?

Ještě více mě naštvali kluci ve Vestci. Tam jsme hráli od 10. minuty proti deseti, ale na začátku druhé půle jsme dostlali úplně zbytečnou červenou, navíc tam byla i penalta a tým úplně rezignoval na výsledek. Zkrátka na venkovních hřištích nám chybí větší herní kázeň a nejsme schopní se srovnat s tím, že jsou rozměrově větší než v Zavidově.

A co váš nejlepší výkon? Napadá mě cenná výhra nad Hřebčí?

Po taktické stránce jsme podali výborný výkon. Výhra nad soupeřem, který má ambice na postup je velice cenná a herně jsme podali opravdu jeden z nejlepších výkonů.

Hřebeč a Libušín postoupily z I. B třídy a rázem vévodí i I. A třídě. Překvapuje vás to?

Mě to nepřekvapuje. Kladenský okres má pořád z čeho brát, je tam velká plodnost z SK Kladno, když spousta hráčů se ve vyšších soutěžích nechytilo. Dnes je nejvyšší soutěž na Kladensku divize a hráči, kteří mají za sebou dorosteneckou ligu mají obrovský náskok nad těmi, co se dostanou maximálně do krajských mládežnických soutěží. Další věcí je finanční stránka. V Libušíně jsou dva Srbové a i v Hřebči jsou cizinci. A hlavně jsou tam hráči kvalitní, kteří prošli vyššími soutěžemi.

Do Zavidova jste přišel i se svým synem. Jak jste s ním spokojen?

Tomáš, když byl v Olympii, tak si zranil rameno a měl za úkol se připravovat samostatně. Už jsme spolu o tom diskutovali, že okresní přebor vzhledem k tomu, co má za sebou, nemusí být jeho konečnou stanicí. To bylo v době, kdy jsem nevěděl, že budu Zavidov trénovat a musím se přiznat, že už jsem kdysi jeho nabídku odmítl. Nakonec to zkusil v Zavidově a pomohlo mu to. Jsem rád, že zvládl přechod z okresu do krajské A třídy a těší mě rovněž, že i on přispěl především v domácích zápasech k tomu, že jsme byli takto úspěšní. Akorát by mohl dávat více branek a ne tolik přihrávat. V koncovce má ještě rezervy.

RC Rakovník - Karlovy Vary, II. liga 2016
Rugby je taková velká rodina, říká Topinka

Naopak góly dává pravidelně Tomáš Korčák. S ním tedy spokojenost?

Když jsme byli v přípravě, tak Tomáš spoustu šancí nedával, i když zakončoval třeba do prázdné brány. Jsem rád, že speciální tréninky koncových hráčů se v první půlce sezony začaly projevovat. Tomáš dával důležité góly a dal jich dost.

Zavidov je jedním z mála týmů na okrese, které vydržují i béčko. Není to pro tak malý klub příliš?

Já jsem tým přebíral až v červnu, takže jsem nebyl u schůze, kde se řešilo fungování béčka a vůbec se to áčka nemělo dotknout. Spousta hráčů přislíbilo Danielu Devery pomoc, že budou chodit za béčko, ale nakonec se tak nestalo. My jsme pak v některých zápasech i doplatili na to, že hráči áčka šli hrát za rezervu, pak se zranili nebo vykartovali a nemohli jsme s nimi počítat. Určitě je to věc, kterou prodebatujeme a musí se radikálně změnit.

Máte už potvrzené nějaké příchody či odchody?

Do obrany přišel Petr Hornof z SK Rakovník a z Tatranu s námi trénuje Lukáš Stuchl. Neříkám, že by se nám nehodil i ofenzivní hráč, ale zatím nás pálí bota hlavně v obraně. Jsem rád, že se vrací Jirka Hvězda a doufám, že se dá dohromady Péťa Čech mladší. Co se týče odchodů, nebude hrát za áčko Zdeněk Šmíd. Nevím, zda je to míněno i tak, že si občas zakope za rezervu.

Zimní příprava je již v plném proudu. Jaké odehrajete zápasy?

Trénujeme dvakrát v týdnu a v sobotu nás čeká první přípravný duel. Zvolili jsme variantu těžších soupeřů, aby jsme se na soutěž dostatečně připravili. Postupně nás čekají Lhota, Mšec, Tuchlovice, Slaný, Žihle a Tochovice.

S jakým umístěním byste byl v červnu spokojen?

Byl bych rád, abychom nebojovali o záchranu až do konce soutěže. Zda se nám to podaří ukáží hned první zápasy. Tabulka je strašně vyrovnaná, spousta soupeřů by si přála, aby Zavidov sestoupil. To si já jako trenér nepřeji a i pro rakovnickou kopanou by nebylo dobrým znamením, kdyby jediný účastník I. A třídy sestoupil. Na závěr bych chtěl poděkovat celému vedení, jak se tým a o zázemí klubu stará.

Robert Spálenka, generální ředitel společnosti Sport Invest hockey.
Agenti Spálenka s Kostkou: O Čechy zájem v zámoří výrazně vadne