O tom, že se nebude opakovat rok starý úspěch, kdy se ze čtvrté nejvyšší soutěže nedobrovolně nevrátil do přeboru ani jeden středočeský tým, bylo letos jasno už po třech jarních kolech. To své snažení ve skupině C předčasně odpískala Litol, která se po anulování výsledků stala prvním sestupujícím. Přestože se pak dlouho zdálo, že by mohla zůstat jediná, závěrečná kola situaci zdramatizovala.

Před tím úplně posledním mohou sestoupit ještě dva. Ve skupině B budou hrát o udržení se na nejhůře dvanácté pozici Úvaly, v „céčku" je po čtvrteční výhře Kutné Hory nad Dvorem Králové (2:0) v ohrožení už jen Suchdol. Oba týmy mají záchranu ve svých rukou a stačí jim uhrát po bodu.

ÚVALY SE NECHTĚJÍ OHLÍŽET
Na první pohled schůdnější úkol by to měl být pro Úvalské, byť se představí na hřišti soupeře. Domácí Neratovice totiž mají záchranu jistou, navíc jejich forma není nikterak oslnivá. Za vše hovoří čísla z posledních deseti zápasů: jediná výhra nad Kladnem a celkem jen šest bodů.

V úvalské kabině přesto panuje před víkendem poněkud nervóznější atmosféra. Do kraje by se po čtyřech letech vraceli jen neradi. „Je to otevřené, ale máme to ve vlastních nohách. Do Neratovic jedeme minimálně pro bod," nechce se Aleš Tichý, sportovní manažer klubu z Prahy-východ, ohlížet na výsledek Litoměřic. Ty jediné mohou Středočechy potopit. Jejich vyhlídky ale nejsou nejsvětlejší. K dvoubodové ztrátě mají navíc i horší bilanci vzájemných zápasů a v sobotu nastoupí proti druhému Českému Brodu.

Za tím, že se tým trenéra Jaroslava Havrdy musí strachovat o záchranu až do konce, Tichý vidí nevyužití nabízených šancí k potvrzení záchrany. „Mohli jsme rozhodnout dříve a nemuselo k takovému scénáři vůbec dojít. Mrzí hlavně zápasy s Louny a Litvínovem, proti kterým dělali všichni body, ale my s nimi ztratili," připomněl dnes citelné penaltové porážky.

V SUCHDOLE SE HRAJE KDO S KOHO
To Suchdol čeká zápas na ostří nože. Závěrečný soupeř z Ústí nad Orlicí si během minulého týdne připsal včetně kontumační výhry nad posledními Semily šest bodů. Pokud přidá ještě tři, zachrání se. A to už je pořádná motivace. Domácí naproti tomu půjdou do utkání s vědomím, že se bez ohledu na výsledek se soutěží po roce rozloučí. Nové vedení klubu se rozhodlo směřovat ho jinak a nepodalo přihlášku do dalšího ročníku divize.

Podle trenéra Radima Truksy to ovšem neznamená, že by jeho tým neměl k zápasu přistoupit s patřičnou odpovědností. Během volného losu v minulém kole se prý navíc dal zdravotně dohromady a nastoupit by měl v nejsilnějším možném složení.

„Doufáme, že soutěž opustíme tím, že ji odhlásíme, nikoli tak, že skončíme na sestupovém místě. Budeme chtít vyhrát, abychom divizi zakončili s čistým stolem a se ctí," burcuje kouč k výsledku, který by potěšil i některé oddíly v kraji.

Pokud by Suchdolští uhájili místo v divizi, nejenže by zachránili některé účastníky krajských soutěží (viz rámeček). Následné doplnění stavů by dalším přineslo postup mimo pořadí. Jedním z takových týmů jsou Velvary, už jistě bronzové mužstvo krajského přeboru.

Jejich trenér Pavel Janeček přiznává, že Slovan by vyšší soutěž chtěl zkusit. „Necháváme to plynout. Co se má stát, to se stane. Když Suchdol remizuje a zachrání se, tak bychom divizi vzali. Když to nevyjde, nedá se nic dělat a budeme hrát krajský přebor. Myslím, že na Velvary jsme odehráli slušnou sezonu, jednu z nejlepších. Tím, jestli budeme postupovat, se nestresujeme."

Ohrožené týmy v krajských soutěžích

Pokud sestoupí pouze Litol (šance podle Deníku: 30 %)
KP: nejhorší z Tuchlovice (32 bodů), Vraný (33), Lhota (34), Jíloviště (34)
I. A třída: horší z Kácov (28), Jílové (29) + nejhorší z Doksy (29), Radim (31), Čelákovice (32)
I. B třída: nejhorší z Řepín (23), Lužec (26), Bakov (26) + horší z Kondrac (24), Struhařov (25) + nejhorší z týmů na dvanáctých místech – v ohrožení ještě Bílé Podolí (28) a Sadská (28).

Pokud sestoupí Litol a Úvaly, nebo Suchdol (55 %)KP: nejhorší z Tuchlovice (32), Vraný (33), Lhota (34), Jíloviště (34)
I. A třída: horší z Kácov (28), Jílové (29) + nejhorší z Doksy (29), Radim (31), Čelákovice (32) + horší z týmů na čtrnáctých místech
I. B třída: nejhorší z Řepín (23), Lužec (26), Bakov (26) + horší z Kondrac (24), Struhařov (25) + nejhorší dva z týmů na dvanáctých místech podle přepočítaných bodů – v ohrožení ještě Bílé Podolí (28), Sadská (28) a Březnice (26, o dva zápasy méně)

Pokud sestoupí Litol, Úvaly i Suchdol (15 %)KP: nejhorší dva z Tuchlovice (32), Vraný (33), Lhota (34), Jíloviště (34)
I. A třída: horší z Kácov (28), Jílové (29) + nejhorší z Doksy (29), Radim (31), Čelákovice (32) + oba týmy na čtrnáctých místech
I. B třída: nejhorší z Řepín (23), Lužec (26), Bakov (26) + horší z Kondrac (24), Struhařov (25) + nejhorší tři z týmů na dvanáctých místech podle přepočítaných bodů – v ohrožení ještě Bílé Podolí (28), Sadská (28), Březnice (26, o dva zápasy méně), Loděnice (27, o dva zápasy méně)

Poznámka: V případě shodného bodového zisku týmů na stejných místech v jiných skupinách se porovnává celkové skóre, poté vyšší počet vstřelených gólů.