Jak jste byli spokojeni s letní přípravou a co vám naznačila?
Letní příprava nám bohužel v plné nahotě ukázala, že nebudeme schopni samostatně trénovat, protože trénovat v 4-6 lidech, kteří by se dostavili na trénink, by nebylo moc efektní. Proto jsme požadovali, aby alespoň jednou týdně chodili hráči B-mužstva s A-mužstvem. Tak tomu mělo být i po zbytek podzimní části. Naopak přípravné zápasy ukázaly, že kádr je sice úzký, ale na druhou stranu za pomoci posílení hráčů U-19 a A-mužstva konkurenceschopný. Tudíž s letní přípravou byla spokojenost tak půl na půl.

Rezervu vloni trénoval spolu s áčkem Miroslav Procházka, který byl však odvolán. Neuvažovali jste o tom, že by béčko převzal Rostislav Hertl, Procházkův bývalý asistent, který tým dobře zná?
Když bylo panu Procházkovi oznámeno, že od nové sezony skončí u A i B mužstva, tak už jsme věděli, že A-mužstvo povede Libor Šíma. A vizí výkonného výboru skutečně bylo, že k dokonalé spolupráci áčka i béčka by bylo nejoptimálnější, kdyby rezervu vedl asistent A-mužstva Rostislav Hertl. Ten nabídku s díky odmítl s tím, že se chce věnovat naplno prvnímu týmu. Když jsem pak viděl rozlosování, kdy se řada zápasů kryla, tak jsem rozhodnutí Rosti naplno pochopil. Dnes mohu říci, že Rosťa odvádí výbornou práci a nemít ho na plný úvazek u áčka by byla chyba.

Nakonec převzal rezervu Tomáš Rendl…
Věděl jsem se, že u B-mužstva není moc co případným trenérům nabídnout – netrénuje se, sestavu z části ovlivňuje vývoj v A-mužstvu. Tak jsem se domluvil s Tomášem Rendlem, že nám pomůže s koučinkem v zápasech s tím, že já či Petr Kýzl připravíme na každý zápas tým o 13 – 15 lidech.

Proslýchá se, že Tomáš Rendl ve funkci trenéra B-mužstva skončil. Je tato informace pravdivá či nikoliv. Kdo bude případným nástupcem?
Dnes již mohu potvrdit, že informace je pravdivá. V druhé polovině podzimní části jsme se domluvili, že spolupráce bude trvat jen do konce podzimu. Nezbývalo mi, než to akceptovat. V průběhu podzimní části jsem zjistil, že když v kabině před zápasem mluvil či něco maloval na taktickou tabuli Petr Kýzl, tak jej kluci vnímali a na hřišti to plnili. Petr mi představil svoji vizi a od ledna převzal rezervu.

Není Petr Kýzl na trénování příliš mladý?
Někteří můžou namítat, že to je riziko, když tým povede dvacetiletý nezkušený trenér. Já ale dodám, že Petr je zastáncem moderního fotbalu, který vychází ze zabezpečené obrany. Je to trenér tzv. „Hřebíkovského" stylu. Chce pracovat na dalším vzdělání ve fotbalu. Vidím v něm hodně perspektivního trenéra.

Jste jako nováček spokojeni s bodovým ziskem a umístěním v tabulce?
Mít o tři body více, a tudíž být na osmém místě, tak bych byl naprosto spokojený. Nicméně v soutěži jsou čtyři nováčci a my jsme v tabulce nejvýše, takže v tomhle ohledu musíme být spokojeni.

Kolik bodů bylo podle vás ve vaší moci získat?
Zbytečně jsme prohráli v Unhošti, kde jsme za stavu 0:0 měli několik vyložených šancí. Další zbytečná prohra byla doma s Hýskovem 2:4. Škoda domácích remíz 2:2 s Velkou Dobrou a Zlonicemi. Nemělo by se nám doma stávat, abychom dostali dvě či více branek. V síle týmu bylo získat až 20 bodů.

Jaká prohra vás mrzí nejvíce?
Jednoznačně s Hýskovem, protože jsme vedli 2:0 a já dal regulérní branku na 3:0, která bohužel nebyla uznána. Místo toho abychom soupeře dorazili třetí brankou, tak soupeř za pár sekund snížil na 2:1 a ještě do poločasu skóre otočil. Soupeře jsme následně posledních 20 minut jasně přehrávali, ale zahodili velké množství tutových šancí.

V podzimní sezoně jste podobně jako Hředle často remizovali a pouze dvakrát zvítězili. Co vám schází k tomu, abyste na svém kontě měli více vítězství?
Paradoxně jsme ve většině utkání, kde se kopali penalty, prohrávali a dotahovali skóre. Chceme přes zimu propracovat defenzivu a cvičit rychlé úderné brejky.

Jaké utkání se vám na podzim nejvíce povedlo?
Jednoznačně domácí výhra v derby s Tatranem B. To bylo zrovna utkání, ve kterém taktiku určil Petr Kýzl a italským pojetím fotbalu jsme dokráčeli k zasloužené výhře. Bezchybnou defenzivou, když Tatran měl drtivé držení míče, ale nedostal se do šancí. Naopak jsme skórovali po dvou standardních situacích. Vyzdvihnout musím taky výkon týmu v Braškově, kde tým měl průměrný věk sestavy 19 let! Výborně jsme to odbránili, nepustili Braškov k vyložené šanci a navíc vyhráli v penaltovém rozstřelu po remíze 0:0. Tento zápase se navíc hrál týden po debaklu s Hřebčí.

Od Hřebče jste dostali suverénně nejvíce branek, byla opravdu o tolik lepší? Byl to váš nejhorší zápas co se týče výkonu?
I. B třída je rozdělena na dvě části. Hřebeč a Libušín jsou dva týmy, které jsou výkonnostně jinde a oba dva nás zaslouženě porazili. K bodovému zisku s nimi je třeba podat nadstandardní výkon, kdy všichni nechají na hřišti tělo i duši a soupeř naopak musí mít slabší den. Zbylých dvanáct týmů může každý překvapit každého. Jinak se mi vůbec nelíbilo prvních 60 minut ve Hředlích..

Přesto jste nakonec ve Hředlích získali dva body…
Ve Hředlích je specifické publikum, kde diváci vytváří nesmyslný tlak na rozhodčí pod dojmem, že jim je ubližováno, ačkoliv rozhodčí tam utkání odřídili oboustranně stejným metrem. V utkání jsme měli obrovské problémy se sestavou, nakonec jsme to nějak „slepili". Šedesát minut jsme se hledali, po hodině hry Hředle odpadli fyzicky a my je přehrávali, po dvou nádherných kombinačních akcí zakončených do prázdné branky jsme vyrovnali a v poli byli až do konce aktivnější. Ovšem k průběhu zápasu dva body bereme se vší spokojeností.

Jak byste zhodnotil ostatní derby? Které mělo celkově nejlepší úroveň a atmosféru?
Suverénně nejlepší úroveň mělo již zmíněné derby městských rezerv, kam dorazilo 200 diváků. Toto derby jsme zvládli za tři body, takže jsme absolutně spokojeni s výkonem i bodovým ziskem. Poslední derby se Mšecí, která v tu dobu byla v tabulce třetí, mě osobně zklamalo. V zápase jsme byli lepším týmem navzdory postavení týmů v tabulce a troufám si říci, že jsme ztratili dva body. (výhra Mšece 3:2 po pokutových kopech, pozn. red.)

Během podzimu vám dělalo problémy střílení branek (horší byly jen Hředle), kde vidíte příčiny?
V nezkušenosti. Ale také jednoznačně v chybějící tréninkové jednotce.

Na jakém postu vás tlačí nejvíce bota? Budete to řešit nějakými příchody a jaké budou celkově změny v kádru?
Kromě nového trenéra by v týmu neměl být nějaký větší vítr. Chceme ho samozřejmě zkvalitnit. Uvidíme, kdo z A-mužstva bude pro jarní část k dispozici. Tým posílí Milan Polák ze Zavidova a Petrovi Kýzlovi se podařilo restartovat kariéru některých hráčům z tzv. „Janotovského" ročníku – do přípravy nastoupí Zdeněk Šedivý, Pavel Vydra a věřím, že postupně i Štěpán Spal s Petrem Hovorkou. Bota nás tlačí asi v útoku, ale tam si nechci sám sobě vytvářet konkurenci (smích).

Během podzimní části jste sestavu doplňovali o několik hráčů áčka i dorostu, budete v tom pokračovat i na jaře?
Myslím, že to je správný trend. Spolupráce s dorostem byla výborná a věřím, že bude i nadále. Spolupráce s A-mužstvem je velmi dobrá, ale ještě není dokonalá. Chci také více pomoci áčku tím, že B-mužstvo bude mít samostatný kádr 10 lidí, ze kterého si budou moci trenéři prvního týmu brát hráče dle potřeby. Díky rezervě pravidelně nastupují hráči, co si v A-mužstvu příliš nezahráli – Tomáš Pešek, Petr Nováček, Petr Faigl či Michal Rohla.

Přistoupili byste v případě, že by vám hrozil sestup, k většímu posilování z áčka?
Soutěž zachránit chceme. Věřím, že na jaře uhrajeme 20 bodů. Posilování z A-mužstva zůstane v rovině v jaké bylo na podzim.

Během podzimní části v poli několikrát nastoupil i brankář A-mužstva Petr Kabele.Jak hodnotíte jeho výkony a budete v tomto trendu pokračovat i na jaře?
Petr je velký univerzál. V dorostu na Tatranu hrál pravidelně v poli. Hrál velmi dobře. Navíc to je poctivý kluk, který s námi jel i ven. Uvidíme, jaké bude definitivní složení B-mužstva na jaře.

Je někdo další, koho byste chtěl vyzdvihnout?
Výbornou podzimní část odehrál Zdeněk Červený, což je výborný hráč a měl by jistě navíc než na I. B třídu. Ale Zdeněk má časově náročné zaměstnání a fotbal bere jako koníček. Jan Plaček potvrdil, že navzdory svému věku je neuvěřitelně platným hráčem. Zkušenost zkrátka ničím nenahradíš. Třetí jméno bych zmínil Petra Tvrze, protože ten když nám šel pomoci z A-mužstva, tak do naší zálohy přinesl jiskru, důraz, tvrdost – 3 atributy, které jsme jinak v záloze postrádali.

A co dorostenci?
I s nimi jsme maximálně spokojeni. Dominik Titlbach s námi byl na 12 zápasech a Martin Krupička na 10 zápasech. Ale i další si vedli výborně Michael Galia, Honza Čech. Šanci dokonce dostali i mladší dorostenci Bučák, Jelínek, Čech. Všichni ukázali, že mají rakovnické kopané co nabídnout.

Jak velký rozdíl vidíte mezi B třídou a okresním přeborem?
Rozdíl je značný. V okresním přeboru jsme byli de facto bez jakékoliv taktiky schopni porazit každého. Zde se ukázalo, že i taktická vyspělost je nedílnou součástí I. B třídy.

Jak bude vypadat zimní příprava? Kolik odehrajete přípravných utkání?
Příprava začala ve čtvrtek 26. ledna. Trénovat se bude jednou až dvakrát týdně. Budeme využívat umělou trávu na Šamotce a pak přírodní trávu v areálu Zátiší. Střetneme se s Kadaní (KP), Přední Kopaninou B (I. B), naším starším dorostem (KP U-19), Městečkem (OP) a Zdicemi (I.B). Chceme se na jarní část připravit tak, abychom získali v prvních šesti kolech minimálně 12 bodů.