Půlroční zkušená v I. A třídě, teď už znovu divize. Fotbalový trenér Petr Vrabec si o víkendu odbyl mistrovskou premiéru na lavičce Úval, dvanáctého týmu uplynulého ročníku ve skupině B. Muži, který ve fotbale vybojoval tituly jako hráč ve Spartě a jako trenér se Slavií, na stadionu v Kladně návrat do čtvrté nejvyšší soutěže nevyšel podle představ. V rozhovoru pro středočeský Deník se pětapadesátiletý kouč rozpovídal mimo jiné také o svém synovi, kterého si s sebou přivedl.

Na jaře jste vedl Vestec v I. A třídě. Jak jste se ocitl v Úvalech?
Kontaktoval mě pan Suk (místopředseda oddílu), se kterým se známe dlouho ze Slavie. Vstoupil do klubu a vzal to s několika dalšími na svá bedra. Vím, jaké jsou jeho cíle, takže jsem neváhal. Věřím, že se fotbal v Úvalech bude lepšit a lepšit.

Ve Vestci jste trénoval v uvozovkách pouze I. A třídu. Nebylo to pro trenéra, který má jako asistent na kontě dva tituly, přece jen nízko?
Nebral bych to tak. Nižší soutěž to samozřejmě je, ale kdo má rád fotbal, bude pracovat kdekoli. Člověk si má vyzkoušet všechno, vyzkoušel jsem si A-třídu a vím, o čem to je.

Jakou zkušenost jste si odnesl?
Že to není jednoduché, protože všichni ti kluci hrají fotbal po práci, jako všude po divizi. Vím, co to obnášelo. Chtěl jsem trénovat výš, a proto jsem se rozhodl pro Úvaly. Ale vůbec nelituji, že jsem byl ve Vestci. Opět jsem potkal řadu nových hráčů, skvělou partu. Myslím, že to tam celkem fungovalo.

Memoriál Václava Ježka v Rokycanech a Rakové
Kraj uvidí Turnaj Václav Ježka. Kde všude vyběhnou budoucí hvězdy?

Nebyla problémem slabší tréninková docházka, na kterou trenéři na takové úrovni často žehrají?
Určitě. Stalo se, že na trénink chodilo málo hráčů. Ale to je dané tím, že každý má svou práci, která je přednější. Fotbal nikoho z nich neživí. Svým způsobem jsem to i toleroval, ale je to velká nevýhoda. Když vám přijde na trénink osm hráčů, tak je to prostě málo.

V divizi asi očekáváte i v tomto směru zlepšení…
Je to tak. I když to vždy vyjde, že jeden dva hráči jsou v práci a někdo zraněný, tak jich chodí hodně, za což jsem rád.

Divizi jste trénoval v Hořovicích, ale v jiné skupině. Co očekáváte od béčka, kde se to hemží středočeskými kluby?
Abych řekl pravdu, bude to asi hodně těžké. A nejen pro nás, ale pro všechny. Když se podívám na všechna mužstva, nevidím žádnou velkou slabinu (trpký úsměv).

Určitě vás o tom musel přesvědčit hned první mistrák v Kladně, na který asi nebudete po porážce 0:3 vzpomínat v nejlepším…
Byl pro mě velkým zklamáním. Jednak jsme prohráli a za druhé jsme nepodali vůbec dobrý výkon. Prohráli jsme si to sami svými chybami. Fotbal je o chybách, my jich udělali dost na to, aby nás Kladno porazilo.

Jaké konkrétní nedostatky, na kterých musíte zapracovat, vám zápas ukázal?
Hlavně soupeř musí vědět, že když přijedou Úvaly, bude to mít těžké. Musíme zlepšit důraz v osobních soubojích a hru dopředu, abychom byli nebezpeční před bránou soupeře. To se nám bohužel nevedlo.

Znal jste se s některými hráči už z minulosti?
Hráče jsem poznával od začátku, neznal jsem nikoho. Všechno pro mě bylo nové. 

Charakterově jaké mužstvo jste v Úvalech nalezl?
Potřeboval bych, aby hráči na hřišti byli trochu gauneři. Všichni to samozřejmě být nemohou. Rozhodně by se hodil někdo, kdo to zblázní. Mít hodné hráče je hezké, ale nevede to příliš k úspěchu.

Takže se poohlížíte po vhodné posile?
Určitě. Ale co slýchám, tak shání každý, a přivést kvalitního hráče do této soutěže je hodně těžké.

Petr Mašek s Vláďou Hlaváčem na Pizzo Badile
Petr Mašek míří na skály, chystá se na Dhaulágiri

Jako nový trenér jste si přivedl nějaké své koně?
Hlavně syna, protože vím o jeho kvalitách a schopnostech. Vzhledem k jeho práci mu to navíc vyhovuje. Jezdit do Hořovic už pro něj bylo zdlouhavé. Do Úval to má kousek. Hlavně pak přišli mladí hráči. Zbývá jen někdo, kdo by zapadl přímo do sestavy, bude tým řídit a nebude chtít za žádnou cenu prohrát.

Znovu povedete jako trenér svého syna. Jaké to je?
Neberu ho pro to, že je mým synem, ale že je dobrý fotbalista. Měl jsem ho už v Čáslavi a Hořovicích. Já, nebo on to tak nevnímáme a myslím, že ani ostatní kluci. Ondra je pohodový kluk. Nevidím v tom problém.

Potatil se tedy ve fotbalových schopnostech?
Určitě ne. Je daleko lepší, techničtější. Bohužel měl i trochu smůlu, že to nedotáhl dál. Má teď za sebou půlroční zranění. Už v mládeži to ve Spartě taky nějak moc nefungovalo a jeho kariéra nenabrala ten správný směr. Trochu to asi bylo i v něm a nedal tomu zřejmě tolik, kolik si fotbal žádal.

Vy jste ve své době býval klasickým liberem. Jaká pozice je vlastní synovi?
Může hrát celou zálohu a je mu jedno, jestli zprava, zleva, nebo uprostřed.

Dostal jste od vedení klubu úkol, do jakého místa v tabulce skončit?
O tom jsme se nebavili. Myslím, že pro nás bude důležité hrát zápas od zápasu, a uvidíme, na co budeme mít.

Na závěr trochu osobní otázka. Když znovu přijde nabídka z vyšší soutěže, opustíte kvůli ní Úvaly?
Zatím nepřišla, takže o tom nechci spekulovat. Pokud by se tak stalo, určitě bychom se o tom pobavili. Záleželo by, jestli by daný tým byl opravdu lepší než Úvaly. Těm se nyní hodlám plně věnovat.

Fotbal, ČFL: Dobrovice - Benešov.
Kouč Dobrovice Sedláček: S týmem se stále ještě seznamuji