V roce 2005, když se klub FK Rakovník zakládal, byl tvořen z devadesáti procent místními hráčkami. Půlka jich také z Pavlíkova přestoupila, aby mohla hrát na Zátiší. Povedlo se vykopat druhou ligu a od té doby se v ní FKR držel. Po čase přišly změny ve vedení i v kádru a dnes už se dá mluvit opravdu jen o zbytcích původní sestavy.

I přesto si Rakovník ve druhé lize vede vždy dobře a obsazuje první místa tabulky. Pavlíkov, který hrál vždy spíš třetí ligu, tvoří i nadále povětšinou místní ženy, takzvané Lvice. Rok 2015 tyto dva celky konečně spojil v jeden tým. Oba totiž zjistily, že dát dohromady svých jedenáct fotbalistek není zrovna jednoduché…

„Celou minulou sezonu jsme věděly, o co hrajeme. Bylo dopředu jasné, že pokud se umístíme mezi první pětkou, máme možnost postoupit výš. Už bychom nehrály ČFLŽ, ale celostátní 2. ligu. Od začátku naše vedení chtělo postoupit, my hráčky jsme si za tím šly také, ale bylo jasné, že se tomu bude muset obětovat více času, že to bude náročnější i po finanční stránce. I tak jsme si trvaly na tom, že do toho jdeme," objasňuje situaci ještě před koncem soutěže kapitánka FK Rakovník Klára Dubcová. Samozřejmě si museli všichni uvědomit, že se bude jezdit na Moravu, budou tam o dost kvalitnější soupeři a bude se muset rozšířit kádr.

„Když jsme skončily na třetím místě, přišlo rozhodování, zda vážně podepíšeme účast v této vyšší soutěži. Rozhodly jsme se, že ano, ale následně se staly neočekávané a nepříjemné věci. Nějaké holky už půl roku dopředu hlásily, že odehrají poslední sezonu, ale dalších pár holek, které tuto ligu chtěly hrát, najednou buď skončily, nebo plánují přestoupit jinam. Vše je ještě v jednání. Něco málo máme rozjednáno i s dalšími kluby, ale jak to vše dopadne, to říct nemohu, to neví nikdo," popisuje nepříjemnou situaci Dubcová, která tak trochu nerozumí tomu, jak někteří lidé jednají…

Došlo se k závěru, že počet hráček určitě není ideální, Rakovník by musel využívat juniorky, a v tu chvíli přišlo jednání s Pavlíkovem.

„Už pár sezon jsme si navzájem s Pavlíkovem pomáhali, díky střídavým startům jsme se už trošku namíchávali, a letos se z Pavlíkova stal oficiálně FK Rakovník B. Rakovník jako takový bude tedy hrát 2. ligu žen, kterou začíná 29. srpna od 13:00 na Lánech s Ostravou, a Rakovník B je přihlášen do soutěže Divize A Čechy a začíná 23. srpna od 17:00 v Ervěnicích s místním celkem," vypíchla největší změny kapitánka Rakovníka, která ještě doplnila:

„Co se všechno změní, sama ještě nevím, ale určitě se kolikrát stane, že někdo bude muset odehrát dva zápasy za víkend. Bude to určitě náročné už jen proto, že například jeden den pojedeme na celý den na Moravu a druhý den se může jet ještě s béčkem někam dál. Jak už jsem řekla, stojí to spoustu času."

Co se týče tréninků, tak v úterý bude béčko trénovat v Pavlíkově, áčko ve středu na Lánech a spojené tréninky by měly být každý pátek na Lánech. Hráčky absolvovaly klasicky na začátku srpna soustředění, kde jich ale moc nebylo. Celkem jedenáct hráček.
„Budeme muset ještě zapracovat na tom, abychom se my jako hráčky více poznaly mezi sebou, aby i vedení si vycházelo vstříc, a snad to společně nějak zvládneme," zakončila své povídání pozitivně Klára Dubcová.

Tento víkend sehrál FKR společně přípravné utkání v Pavlíkově proti starším žákům, aby si na sebe holky už začaly zvykat. Další přípravný zápas je domluvený na tuto sobotu a další víkend už zahájí rezerva divizní soutěž.