Jak se na změny v nejvyšší soutěži dívají někteří Středočeši, se zeptali redaktoři Deníku napříč spektrem celého kraje.

Výsledek je zhruba půl na půl.

Zásadní klub, tedy Mladá Boleslav, však říká změnám rezolutní ANO, což potvrdil i prezident FK Josef Dufek: „My od začátku diskuze, která se začala vést asi před dvěma lety, jasně říkali, že jsme pro zatraktivnění ligové soutěže a tohle je podle mě správná cesta," řekl Deníku Dufek, podle něhož však až praxe ukáže, jak bude vše doopravdy.

Prezident vidí úskalí v prostřední skupině, která má však jedno plus – stimul hrát o evropské poháry. „Rozhodně přibude kvalitních zápasů a to nejen ve skupině o titul, ale také velmi zajímavé a vypjaté zápasy ve spodní skupině o záchranu. Ta velmi prověří odolnost hráčů, fanoušků, ale i funkcionářů," dodal Josef Dufek.

Horst Siegl starší
Siegl zpátky na scéně. Legendární kanonýr probudil Jíloviště

NADŠENÍ STŘÍDÁ CHLAD

Na Benešovsku, kde diskuse o lize sledovali jen zpovzdálí, jsou opatrnější. „Většina sportů hraje play off a teď se k tomu přidal i fotbal. Ale až po prvním ročníku uvidíme, co změna přinese. Každý nový systém přináší pozitiva i negativa, doufejme, že pozitiva budou převládat a fanoušků na stadionech opravdu přibude," říká k revoluci v první lize asistent kouče Benešova Pavel Šimáček.

Doslova nadšený je jiný bývalý skvělý fotbalista a dnes asistent kouče Tatranu Rakovník Radek Polášek. „Za mě superkrok, protože naše liga byla v podstatě jedna z lig s nejnižším počtem zápasů v celé Evropě. Jestli máme držet krok, tak takhle, rozhodně nebudu zpátečnický," říká s jasným přesvědčením.

Ale zaznívají i konzervativní hlasy. Dokonce i z adres fotbalových person velké kvality. Tu reprezentuje třeba trenér Králova Dvora Jiří Sabou, bývalý zadák Teplic nezakrývá konzervatismus. „Nejsem o téhle změně přesvědčen. V každém utkání přece o něco jde. Chytré hlavy ale rozhodly, je třeba to respektovat a až čas ukáže, jestli tento nový model bude přínosem," říká už smířlivěji Sabou.

Na Berounsku není pesimistický sám. Dlouholetý sekretář a vedoucí mužstva Hořovicka Jan Bežó říká jasně, že se mu nový model vůbec nelíbí a hned nabízí variantu, jak by se dala liga zatraktivnit lépe. „V tomhle bude zajímavá možná baráž. Už teď ale některé týmy skuhraly, že mají moc zápasů. Já osobně bych spíše vyplnil některé mezery v termínovce novým ligovým pohárem obdobně jako v Anglii a za něj by bylo odměnou místo v baráži o Evropskou ligu," nabízí Bežó úplně jiné řešení.

KP: Brandýs n. L. - Zbuzany
I hvězdné Zbuzany mají své dny. Odepisovaná Lhota jeden trefila

PROŠLO BY SNÍŽENÍ POČTU TÝMŮ? TĚŽKO

Hodně se mluví o divácích. Současný průměr 4000 lidí na zápas je opravdu dost žalostný. Samozřejmě je to klub od klubu, protože zejména na většinu pražských mužstev chodí návštěvy pěkné, stejné je to v Plzni, pohoda panuje v tomhle ohledu v Brně, na Slovácku, v Karviné či Liberci. Středočeši jsou na tom bídně, zvlášť předposlední Příbram, za kterou následuje už je Hradec Králové.

Návštěvnost se sice od příští sezony dost možná zvedne (když se vrátí do ligy Olomouc s Ostravou), ale i tak nenechává vedení asociace klidné. Dobře to vidí i borec, který prošel Libercem či Slavií a nyní se jako vedoucí mužstva stará o Kutnou Horu, tedy Tomáš Frejlach. „Český fotbal potřebuje přilákat fanoušky a zatraktivnit se, takže věřím, že to bude zpestření a ku prospěchu věci."

Pro je také trenér fotbalistů Kolína Jaroslav Havrda, podle něhož je novinka dobrá nejen pro diváky, ale také pro hráče, kteří sehrají další penzum kvalitních zápasů. „Jen by možná stálo za úvahu snížit počet účastníků, ale zde se jedná jen o můj názor," dodal Havrda myšlenku, kterou už roky vyslovuje velká část fanoušků, ale těžko někdy projde. Řada klubů bude i z finančního hlediska proti.

Nebo si myslíte opak?

Fotbal. Ilustrační snímek.
Ven jen na výlet? Jedo prý mají moc demokracie